Waar vandaan: Geld en Werk > WWF > Geschiedenis

Geschiedenis

Meer over WWF:

osteo6 Wat is WWF?
osteo6
Hoe werkt WWF?
osteo6 Een wereldwijd netwerk
osteo6
Successen

Het verhaal van WWF…

Sinds zijn ontstaan in 1961 groeide WWF uit van een klein groepje natuurliefhebbers tot een wereldwijd netwerk, gesteund door miljoenen mensen die allemaal bekommerd zijn om de toekomst van onze planeet en haar bewoners. Hieronder lees je de mijlpalen uit de geschiedenis van WWF.

Wil je meer weten over de projecten die we in de loop van ons bestaan tot een goed einde gebracht hebben, zowel in België als wereldwijd, surf dan naar het chronologisch overzicht van onze successen.

WWF… Een hoopvolle geschiedenis

“We zullen niet alles kunnen redden wat we willen, maar we zullen veel meer redden dan als we het nooit geprobeerd hadden”
- WWF-stichter Sir Peter Scott -

logo

De jaren 1960

  • Op 11 september 1961 wordt WWF officieel opgericht, onder meer door Sir Julian Huxley, bioloog, en Sir Peter Scott, natuurliefhebber en schilder. Aanleiding was een reis van Huxley naar Oost-Afrika die hem met afschuw vervulde: dieren werden er aan een schrikwekkend tempo bejaagd en hun leefgebied verwoest. Als het zo verder ging kon het wildleven er op 20 jaar tijd helemaal verdwenen zijn.
  • Huxley trok thuis, in de UK, aan de alarmbel. Hij schaarde een groep wetenschappers en PR-experten rond zich om een organisatie op te richten die zich zou inzetten voor natuurbehoud. Het World Wildlife Fund - WWF - is een feit. Het internationale WWF-kantoor wordt gevestigd in Zwitserland en nadien volgen WWF-kantoren in tal van landen. WWF-België ziet het levenslicht in 1966.
  • Als fonds zamelt WWF geld in om natuurprojecten te financieren. De organisatie geeft steun aan projecten van andere organisaties maar voert ook al meteen zelf projecten uit. De projecten moesten wel berusten op een solide wetenschappelijke basis - dat is vandaag trouwens nog steeds zo.
  • In het eerste decennium van zijn bestaan steunt WWF grote projecten op de Galapagos-eilanden en in het Spaanse Park Coto Doñana, twee gebieden waar WWF vandaag nog steeds actief is.

De jaren 1970

  • Het werk van WWF neemt ruimere dimensies aan. Aanvankelijk hadden de projecten als doel soorten en hun leefomgeving te beschermen. Vanaf de jaren 1970 richt WWF zijn acties op de impact van menselijke activiteiten op de natuur en het milieu in het algemeen. Natuurbehoud en ontwikkeling met elkaar verzoenen is de grootste uitdaging.
  • In 1970 richt Prins Bernhard van Nederland het “1001 Nature Trust” op, een stevige financiële basis die de administratieve kosten van WWF helpt te dragen.
  • In 1973 leidt een grootscheepse tijgeractie van WWF tot de oprichting van 15 reservaten in India, 3 in Nepal en 1 in Bangladesh.
  • In 1975 volgt de eerste wereldwijde WWF-campagne voor het tropisch regenwoud. Sindsdien is bosbescherming nooit meer van WWF’s agenda verdwenen.
  • In 1976 staan de zeeën centraal in de campagne ‘The seas must live’. WWF slaagde erin zeereservaten op te richten die bescherming bieden aan walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden.
  • Datzelfde jaar ziet TRAFFIC het levenslicht: het gezamenlijke programma van WWF en de Wereldunie voor Natuurbehoud (IUCN) dat de internationale handel in wilde planten- en diersoorten in kaart brengt. WWF was in de jaren 1970 ook onmisbaar bij de oprichting van de CITES-conventie, de conventie met als doel planten en dieren te beschermen die bedreigd worden door de internationale handel.
  • Het decennium wordt afgesloten met een succesvolle campagne voor de neushoorns. Opbrengst: 1 miljoen $ om de stroperij op deze dieren aan te pakken.

De jaren 1980

  • WWF publiceert samen met de Wereldunie voor Natuurbehoud en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) een “globale natuurbehoudsstrategie”. Deze strategie wordt gelijktijdig in 34 hoofdsteden gelanceerd. Het uitgangspunt ervan luidt dat we de natuur en de natuurlijke rijkdommen moeten beschermen om onze eigen toekomst veilig te stellen. Het begrip duurzame ontwikkeling is geboren – een begrip dat sindsdien een constante is in de filosofie en projecten van WWF.
  • WWF groeit aanzienlijk. In 1981 telt de organisatie wereldwijd 1 miljoen sympathisanten.
  • Mede dankzij WWF wordt in 1985 een moratorium (een tijdelijke opschorting) op de walvisjacht goedgekeurd.
  • In 1986 bestaat WWF 25 jaar. Omdat de originele naam ‘World Wildlife Fund’ te eng geworden was om de ondertussen veel uitgebreidere waaier aan activiteiten van WWF weer te geven, verandert WWF zijn naam in World Wide Fund for Nature. De Verenigde Staten en Canada blijven wel de oude naam gebruiken.
  • WWF nodigt leiders van de vijf grootste wereldreligies uit op een tweedaagse bezinning in Italië. Na de samenkomst verklaren de religieuze leiders dat natuurbehoud belangrijk is in hun religie. Dit leidt tot een internationaal netwerk waarmee WWF samenwerkt om zijn natuurbehoudsdoelstellingen te bereiken.
  • Omdat veel regeringen WWF ondertussen als een constructieve gesprekspartner erkennen, slaagt de organisatie erin ‘schulden-voor-natuur’-regelingen te onderhandelen. Dat wil zeggen dat een deel van de schulden van een land worden omgezet in fondsen voor natuurbehoud. Dat gebeurde onder meer voor Ecuador, Madagaskar, de Filipijnen en Zambia.

De jaren 1990

  • WWF leert uit zijn ervaringen en evolueert mee met de tijd. De organisatie stelt zijn missie en strategie bij om optimale resultaten te kunnen bereiken. De werking van WWF steunt nu op drie pijlers : biodiversiteit beschermen, een duurzaam gebruik van de natuurlijke hulpbronnen aanmoedigen en verspilling en vervuiling aanpakken. De samenwerking met lokale gemeenschappen gaat ook een veel grotere rol spelen.
  • WWF brengt opnieuw een gezamenlijke publicatie uit met de IUCN (Wereldunie voor Natuurbehoud) en UNEP (het Milieuprogramma van de Verenigde Naties) in 60 landen. Caring for the Earth beschrijft 132 acties om het milieu te beschermen en de levenskwaliteit te verbeteren.
  • WWF sensibiliseert regeringen en het publiek over de klimaatverandering, de oorzaken ervan en de mogelijke gevolgen. De boodschap is: het gebruik van fossiele brandstoffen beperken.
  • WWF werkt samen met regeringen maar geeft ook kritiek als dat nodig is, en lobbyt voor een degelijk milieubeleid. Voorbeelden van samenwerking: WWF helpt de regering van Madagaskar een milieu-syllabus op te stellen voor de lagere scholen op het eiland. WWF werkt samen met de Chinese autoriteiten om de reuzenpanda beter te beschermen.
  • 1990… mede dankzij WWF komt er een internationaal moratorium op de ivoorhandel.
  • In 1992 vindt de VN-Conferentie over Milieu en Ontwikkeling plaats in Rio de Janeiro. WWF dringt er bij de aanwezige regeringen op aan belangrijke conventies te tekenen over biodiversiteit en de klimaatverandering. WWF blijft erop toezien dat de regeringen hun engagementen op een doeltreffende manier in de praktijk brengen en geeft hen advies. Deze conferentie doet veel politici en bedrijfsleiders de ernst van de milieuproblemen inzien. WWF werkt vanaf nu ook vaker samen met bedrijven, bv. houtbedrijven die zich willen engageren om enkel nog hout uit verantwoord beheerde bossen te verhandelen.
  • WWF betrekt steeds vaker lokale gemeenschappen bij zijn projecten. De projecten worden steeds meer op hun noden en behoeften afgestemd. In Zambia leidde WWF bv. ‘wildwachters’ op om de populaties lechwe-antilopes in kaart te brengen. WWF leerde hen ook betere beheerstechnieken aan. Het aantal antilopen steeg fors en een beperkte jacht is nu toegestaan. Trofeejagers betalen hier veel geld voor, dat geïnvesteerd wordt in de lokale gemeenschap en natuurbehoud.
  • WWF richt zijn programma “Gifts to the Earth" op om uitzonderlijk gebaren voor de natuur door regeringen, bedrijven en privépersonen in de bloemetjes te zetten.

Weetjes:

  • De naam WWF
    Werednatuurf… Wildlife Fund for… euh? WWF stond aanvankelijk voor World Wildlife Fund, een naam die in 1986 veranderd werd in World Wide Fund for Nature. Dat weerspiegelde beter de activiteiten van WWF die in de loop der jaren veel ruimer waren geworden. Canada en de Verenigde Staten blijven wel de oude naam gebruiken. Bovendien vertalen tal van landen de naam (zo heet WWF in Nederland "Wereldnatuurfonds"). Dit alles leidt tot behoorlijk wat verwarring. Daarom besliste WWF in 2001 al die ingewikkelde namen achterwege te laten en het gewoon te hebben over… WWF! Onder dat acroniem zijn we tenslotte al sinds ons ontstaan bekend.

  • Het WWF-logo
    Sir Peter Scott, mede-stichter van WWF, ontwierp zelf het bekende WWF-pandalogo. Vanwaar het idee? In 1961 kwam de reuzenpanda Chi-Chi in de dierentuin van Londen aan. Dit bedreigde dier met zijn hoge aaibaarheidsfactor was ideaal voor een logo dat alle taalbarrières moeiteloos zou overschrijden. Zo is de panda uitgegroeid tot het symbool van WWF en van natuurbehoud in het algemeen. Zoals je boven op deze pagina kan zien, evolueerde de stijl van het logo mee met de jaren.

  • Het allereerste WWF-project
    WWF kocht 6668 hectare van de waterrijke gebieden van Guadalquiver, Zuid-Spanje. Zo droeg WWF bij aan de oprichting van het Nationale Park Coto Doñana. Dit beschermde gebied is een van de grootste en belangrijkste ecosystemen in Europa. Er broeden grote vogelkolonies en veel trekvogels houden er halt op hun reis van het noordpoolgebied naar Afrika. Het park is ook het laatste toevluchtsoord van de Iberische lynx en de keizersarend, soorten die bijna uitgestorven zijn.