Waar vandaan: Geld en Werk > WWF > Successen

Successen

Meer over WWF:

osteo6 Wat is WWF?
osteo6
Hoe werkt WWF?
osteo6 Een wereldwijd netwerk
osteo6 Geschiedenis

In een tijdperk dat de natuurlijke hulpbronnen zwaar onder druk stonden staan, bewijst WWF dat fatalisme niet op zijn plaats is. Met de nodige inspanningen kunnen we écht het tij keren (soorten redden, bossen beschermen, gemeenschappen in harmonie met de natuur laten leven,...) . Onze successen van de afgelopen 40 jaar hebben we natuurlijk te danken aan onze miljoenen sympathisanten wereldwijd. Een overzichtje...

De successen van WWF-België staan in een kadertje

2004 – IWC-LIDMAATSCHAP VOOR BELGIE
België wordt na aandringen van WWF lid van de Internationale Walvisvaart Commissie en kan nu mee een tegengewicht bieden aan landen die de walvisjacht willen heropenen.

2004 – DE HYACINTARA
Het aantal hyacintara's in een deel van de Braziliaanse Pantanal verdubbelde de afgelopen tien jaar van 1500 naar 3000 vogels dankzij het "Hyacintaraproject", waarvan WWF-Brazilië de grootste financierder is.

2004 – HALT AAN HANDEL IN BEDREIGDE SOORTEN
Mede door WWF en TRAFFIC wordt op de CITES-conferentie besloten walvisachtigen, witte haaien, napoleonvissen, olifanten en ramin (boomsoort) beter te beschermen tegen de handel.

2003 - VLAAMS FONDS TROPISCH BOS
Mede door lobbywerk van WWF-België roept de Vlaamse overheid een fonds in het leven voor bosprojecten in het Amazonegebied. Hierdoor kan WWF bv. in Peru en Bolivia samen met de plaatselijke bevolking gebieden herbebossen en mensen leren hoe ze aan duurzame houtwinning kunnen doen.


2003 - OVERBEVISSING
De WWF-campagne tegen overbevissing overtuigt de EU de drie schadelijkste visserijsubsidies te doen uitdoven.

2003 – STEEDS MEER BOSSEN MET FSC-CERTIFICAAT
Alleen al dit jaar wordt 12 miljoen ha bos volgens de FSC-normen gecertificeerd. Dat brengt de totale oppervlakte FSC-gecertificeerde bossen van 28 op 40 miljoen ha.

2002 – HERSTEL VAN HET VIJVERCOMPLEX VAN MIDDEN-LIMBURG
Na een vijfjarig project van WWF lokt dit prachtige natuurgebied bewoners die er verdwenen waren, zoals de roerdomp, het woudaapje en de boomkikker. Ook de kwak, de bruine kiekendief en de grote zilverreiger laten zich weer zien. Het project omvatte terreinaankopen en diverse, ingrijpende inrichtings- en beheerswerken.


2002 – WEER MEER BERGGORILLA’S
De berggorilla dreigde uit te sterven door de ongecontroleerde jacht, de vernieling van zijn boshabitat en de vangst voor de illegale huisdierenmarkt. Dankzij baanbrekend werk van onder meer WWF zijn er weer 674 berggorilla’s (tegenover 620 in 1989).

2002 – CONVENTIE CHEMISCHE STOFFEN
WWF speelt een belangrijke rol bij de afwerking van de Stockholm Conventie, die tal van chemische stoffen moet doen verdwijnen die schadelijk zijn voor mens en dier.

2001 - DE CAMPAGNE "WATER VOOR MORGEN"
WWF lanceert de sensibilisatiecampagne "Water voor Morgen", met als doel huisgezinnen en technici te informeren over "duurzaam watergebruik". Duizenden gezinnen leren hoe ze hun waterverbruik thuis kunnen beperken.

2001 – RELIGIES VOOR NATUURBEHOUD (BIS)
Vijf bijkomende religieuze groeperingen sluiten zich aan bij het verbond tussen natuurbehoud en religie, door WWF in het leven geroepen in 1986.

2001 – 1000ste GOUDEN LEEUWAAPJE
Het 1.000ste gouden leeuwaapje wordt in het wild geboren dankzij inspanningen van WWF en kweekprogramma's in verschillende zoo's.

2000 – HET RAPPORT VAN DE WAARHEID
WWF publiceert zijn “Living Planet Report” dat aantoont dat de aarde op 30 jaar tijd een derde van zijn natuurlijke rijkdommen verloren heeft.

2000 - NEUSHOORNS
Zwarte neushoorns in Afrika nemen langzaam weer in aantal toe. Hun aantal dat gedaald was tot 2.300 stijgt weer tot 2.700: de vrucht van een decennium van hard werk door WWF.

2000 - TIJGERS
Dankzij WWF-inspanningen zijn er weer 500 Siberische tijgers. Van deze bedreigde soort bleven er eind de jaren 1940 nog maar een 35-tal over.

1998 - HET JAAR VAN DE TIJGER
Een delegatie juniorleden van WWF-België overhandigt aan de ambassade van India in Brussel een petitie met 27.000 handtekeningen, ingezameld voor de actie "Red de tijger".

1997 – FSC IN BELGIE
Het eerste hout met een FSC-label komt in België op de markt. De stad Gent is de eerste lokale overheid die een project met FSC-gelabeld hout uitvoert.

1997 – ZUIDPOOL BETER BESCHERMD
WWF speelt een belangrijke rol in de bescherming van de zuidpool tegen mijnactiviteiten en oliewinning door aan te dringen op een strenger Zuidpoolverdrag.

1997 - KYOTO
WWF speelt een sleutelrol bij de realisatie van en verbeteringen aan het Protocol van Kyoto: de internationale overeenkomst om de opwarming van het klimaat aan te pakken.

1997 – SAMENWERKINGEN VOOR BOSBEHOUD
WWF en de Wereldbank werken samen om bossen te beschermen. Ook in 1997 brengt WWF de regeringen van zes Centraal-Afrikaanse landen rond de tafel. Ze ondertekenen de “Verklaring van Yaoundé” voor een betere bescherming van de bossen.

1996 - OCEANEN
Samen met Unilever start WWF de Marine Stewardship Council (MSC) op voor een duurzame exploitatie van de visbestanden. Visproducten afkomstig van een visvangst die de visbestanden geen schade toebrengt, krijgen een label. Goed nieuws voor de vissen én de vissers!

1995 – DE GITES PANDA
De eerste "Panda Gîtes" openen hun deuren. Het zijn vakantiewoningen in mooie natuurgebieden, gebouwd en ingericht met natuurlijke materialen en uitgebaat met respect voor natuur en milieu. In 2002 zijn er al 17.

1994 - DE MAAS
WWF-België lanceert een grensoverschrijdend project voor de Maas, met als doel een netwerk van beschermde gebieden in de hele Maasvallei en een duurzaam beheer van het ecosysteem van de Maas. Tal van partners doen mee (verenigingen, bedrijven, oeverbewoners).


1994 - WALVISSEN
WWF lobbyt succesvol voor de erkenning van de Zuidelijke Oceaan, gelegen aan Antarctica, als walvisreservaat (het grootste ter wereld). Het beslaat 30 miljoen km² en grenst aan het walvisreservaat in de Indische Oceaan (opgericht in 1979). Zo ontstaat de grootste beschermde zone op aarde.

1993 - EDUCATIEVE RESERVATEN
Het honderdste "Educatief Reservaat" wordt opgericht. Het WWF-project “Educatieve reservaten” geeft kinderen inzicht in de relatie tussen mens en natuur. Met hun school beheren ze een eigen reservaatje, waardoor natuurexploratie en-bescherming ineens heel dichtbij komen…


1993 - BOSSEN
WWF is medeoprichter van de Forest Stewardship Council (FSC of Raad voor Duurzaam Bosbeheer). Deze onafhankelijke organisatie houdt wereldwijd toezicht op de certificering van verantwoord beheerde bossen, en op het labelen van houtproducten uit deze bossen.

1992 "DOLPHIN SAFE" TONIJN OP DE BELGISCHE MARKT
In België gaat de campagne "Dolphin Safe" van start: WWF krijgt van de invoerders van tonijn de garantie dat zij enkel tonijn zullen verkopen die is gevangen zonder schade te berokkenen aan dolfijnen.


1992 - LOBBYSUCCES VOOR SOORTEN EN KLIMAAT
WWF haalt regeringen op de VN-Conferentie over Milieu en Ontwikkeling in Rio de Janeiro over de streep om belangrijke conventies te tekenen over biodiversiteit en de klimaatverandering.

1991 - VERDRAG OVER ANTARCTICA
WWF werkt actief mee aan pogingen om een stemming mogelijk te maken over een moratorium van 55 jaar op de mijnprospectie en -exploitatie in Antarctica.

1990 - IVOORHANDEL
Mede door de druk die WWF wereldwijd heeft uitgeoefend, komt er een internationaal moratorium op de ivoorhandel. Dankzij talrijke WWF-initiatieven, waaronder een efficiënte aanpak van de stroperij – konden de olifantenpopulaties zich herstellen.

DE JAREN 1990 – NIEUWE SOORTEN ONTDEKT
In Vietnam worden drie nieuwe grote zoogdiersoorten ontdekt dankzij door WWF-gesponsord onderzoek: de Truong Son muntjak, reuzenmuntjak, en de saola.

1987 - EEN TOEKOMST VOOR PLANTEN
WWF en de IUCN starten een ‘Natuurbehoudsstrategie met Botanische Tuinen’ op: een leidraad voor een netwerk van 600 botanische tuinen die zich inzetten voor het behoud van plantensoorten.

1986 – RELIGIES STEUNEN NATUURBEHOUD
WWF brengt de leiders van de vijf grootste wereldreligies samen voor een bezinning over de rol van de religies in natuurbehoud. Dit leidt tot een engagement op lange termijn.

1985 - WALVISSEN
Mede dankzij WWF wordt een moratorium op de walvisjacht goedgekeurd.

1984 - BELGIE EN CITES
Nadat WWF 11 jaar lang druk heeft uitgeoefend op de overheid, ratificeert ons land eindelijk de Conventie van Washington over de internationale handel in bedreigde soorten.

1983 - HET MEER VAN VIRELLES
WWF werkt samen met de Waalse organisaties “Réserves Naturelles” (RNOB) en “Aves” om het meer van Virelles te redden: de drie verenigingen verwerven het beheer voor 99 jaar.


1982 - ORYXEN
Tien Arabische oryxen worden vrijgelaten op het Jiddat plateau in centraal Oman: het resultaat van een kweekprogramma dat WWF opstartte in 1962.

1980 – PANDA'S IN CHINA
WWF is de eerste internationale milieuorganisatie die uitgenodigd wordt in China, om te helpen de reuzenpanda te redden.

1980 – DUURZAME ONTWIKKELING
WWF publiceert samen met de IUCN en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) een “globale natuurbehoudsstrategie” en introduceert daarmee meteen ook het concept « duurzame ontwikkeling ».

1980 - GOUDEN LEEUWAAPJES GERED
WWF lanceert een project voor de bescherming van de meest bedreigde primaat ter wereld: het gouden leeuwaapje dat in de Braziliaanse Atlantische wouden woont. In twintig jaar tijd heeft de soort een aangroei gekend van 1000%!

1979 - NEUSHOORNS
Een campagne voor de neushoorns brengt 1 miljoen $ op om de stroperij te bestrijden.

1977 - WATERRIJKE GEBIEDEN IN BELGIE
WWF-België financiert de aankoop van verschillende waterrijke gebieden: de moerassen van de Boven-Semois, het Stamprooierbroek en later ook de Blankaart, de moerassen van Harchies, de Vallei van de Zwarte Beek, de Uitkerkse Polders, het reservaat van La Buissière, De Zegge en Brackeleer.


1976 - ZEEËN
Dankzij de campagne “The seas must live” krijgen zeezoogdieren een betere bescherming.

1976 - HANDEL IN BEDREIGDE SOORTEN
WWF en de Wereldunie voor Natuurbehoud (IUCN) richten samen het programma TRAFFIC op om de internationale handel in wilde planten- en diersoorten in kaart te brengen.

1975 – TROPISCH REGENWOUD
WWF voert zijn eerste wereldwijde campagne voor het tropisch regenwoud en zamelt genoeg geld in om beschermde gebieden te creëren in Centraal- en West Afrika, Zuid-Oost-Azië en Latijns-Amerika.

1973 - IJSBEREN
Samen met de Wereldunie voor Natuurbehoud (IUCN) overtuigt WWF de vijf noordpoolstaten om de "Internationale Conventie voor de IJsbeer" te ondertekenen, wetenschappelijk onderzoek naar de soort te bevorderen en de jacht onder controle te houden. In 2000 leven er weer bijna 30.000 ijsberen op de noordpool (tegenover 1000 in1973).

1973 - NEUSHOORNS
Samen met de regering van Nepal beschermt WWF de Indische neushoorn. De activiteiten: neushoorns vangen en introduceren in andere reservaten, de stroperij bestrijden, de nationale parken waar de dieren leven beter beheren en de inkomsten uit toerisme aan de lokale bevolking .

1972 - HET NAKURU-MEER
De WWF-Juniors uit België (en verschillende andere Europese landen) zamelen geld in om terreinen aan te kopen rond het Nakuru-meer in Kenia. Die vormen een bufferzone tegen de uitbreiding van de nabijgelegen stad en tegen de vervuiling door industrie en landbouw.


1972 - TIJGERS
Met zijn “Operatie Tijger” zamelt WWF geld in om de laatste 1.800 Bengaalse tijgers in de vrije natuur te beschermen. Resultaat: er komen 19 reservaten bij en rond 2000 zijn er weer 5.000 to 7.000 tijgers wereldwijd, waarvan 2.500 tot 3.750 in India. Patrouilles beschermen de tijgers, en WWF werkt samen met de plaatselijke gemeenschappen die rechtstreeks voordeel halen uit de beschermingsprogramma's. WWF ijvert op internationaal niveau voor een volledig verbod op de handel in tijgerproducten. In de jaren 1980 telt India alweer dubbel zoveel tijgers.

1971 – WATERRIJKE GEBIEDEN
WWF werkt mee aan de oprichting van de Ramsar Conventie om waterrijke gebieden wereldwijd te beschermen.

1969 – IBERISCHE LYNX
WWF helpt het natuurreservaat Coto Doñana in Spanje oprichten – een toevluchtsoord voor de bedreigde Iberische lynxen.

1966 – OOIEVAARS
Bij de ooievaars die dankzij WWF opnieuw zijn geïntroduceerd in het Zwin, worden vijf jongen geboren, de eerste sinds 1895!

1964 - NEUSHOORNS
WWF beschermt de laatste 25 Javaanse neushoorns in Ujung Kulon. In 2000 zijn er weer een 60-tal van deze neushoorns.