Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Levende zee: Een beter visserijbeheer

Publireportage

Een beter visserijbeheer

WWF werkt samen met de visserijsector en de overheid aan een beter visserijbeheer, dat een einde moet maken aan de overbevissing.

Dat doel willen we bereiken door...

 

De capaciteit beperken

Feit!
In 2003 werd 98,3 miljoen ton vis uit de zee gevangen, voornamelijk uit de Stille en de Atlantische Oceaan.

WWF oefent druk uit op de regeringen om het aantal commerciële vissersschepen te beperken. Wij dringen er bij de regeringen en bij de Wereldhandelsorganisatie op aan om schadelijke visserijsubsidies af te schaffen. Hiermee bedoelen we subsidies die een capaciteit in stand houden die economisch niet langer leefbaar is. We bevelen aan dat geld liever te gebruiken om de capaciteit van de vloten af te bouwen, herstelplannen uit te werken om de visbestanden weer op peil te krijgen, de visbestanden te evalueren, en - waar nodig - vissers om te scholen.

Het beheer van de vispopulaties verbeteren
Feit!
De biomassa van de grote roofvissen in de oceanen bedraagt vandaag nog maar 10% van deze biomassa voor de industrialisering.

WWF ijvert voor de uitvoering van plannen om overbeviste vispopulaties te herstellen en om gezonde populaties in stand te houden.

Wij moedigen overheden, vissers en beheerders aan...

  • wetenschappelijke adviezen over quota op te volgen
  • in bepaalde zones en perioden een visverbod uit te vaardigen zodat de vispopulaties zich kunnen herstellen
  • de vispopulaties grondig in kaart te brengen
  • bijvangsten te beperken: van andere zeedieren maar ook van jonge vissen en van al overbeviste soorten
  • beschermde zeegebieden te erkennen waarin visserij verboden is
De wetgeving versterken
Feit!
In 1992 zijn de kabeljauwpopulaties aan de Canadese Grand Banks ingestort, na jaren van overbevissing. Tien jaar later zijn ze nog steeds niet hersteld, ondanks een vangstverbod.

Een beter visserijbeheer op lange termijn is alleen mogelijk als ook in de wetgeving de nodige aanpassingen worden doorgevoerd.
WWF informeert beleidsmakers en moedigt hen aan wetten vorm te geven en te stemmen die het milieu ten goede komen. Bij deze beleidsmakers horen:

  • de overheden
  • regionale beheersinstanties voor de visserij (RFMOs)
  • internationale fora
Feit!
Het recentste visserijakkoord tussen de EU en Mauritanië (2001-2006) gaat over 430 miljoen euro en laat 248 Europese boten toe te vissen in de Mauritaanse wateren.
IJveren voor rechtvaardigere visserijakkoorden

WWF pleit voor visserijakkoorden die...

  • de niveaus van duurzame visserij respecteren
  • milieukosten in rekening brengen
  • lokale vissers beschermen
  • de wetgeving respecteren van het land van de gevoerde vlag
  • bijdragen tot onderzoek

Wat doen we?
Een handleiding uitwerken en promoten die de ontwikkelingslanden moet helpen bij hun onderhandelingen over visserijakkoorden met de EU, de VS en met Aziatische landen.

Aandringen op een nieuw onderhandelingskader voor visserijakkoorden tussen de EU en andere landen. Dit nieuwe kader moet duurzame ontwikkeling in de ontwikkelingslanden promoten. We waken ook over de impact van nieuwe visserijakkoorden op de lokale economieën en ecosystemen.

Feit!
Zuid-Afrika verloor sinds het midden van de jaren 1990 maar liefst 290 miljoen dollar door de illlegale vangst van zuidelijke heek in zijn wateren.
De illegale visserij aanpakken

Om de illegale visserij aan te pakken, is er werk op verschillende vlakken nodig:

Een hervorming van de 'goedkope vlaggen'

Een gezamenlijk rapport van de Australische regering, de Internationale Federatie van Transportarbeiders (ITF) en WWF, legt een duidelijke link bloot tussen de illegale visserij en de landen die 'goedkope vlaggen' ter beschikking van vissersschepen stellen. WWF werkt aan de toepassing van verschillende aanbevelingen uit het rapport.

OECD-werkgroep Illegale Visserij
WWF is lid van deze werkgroep die praktische aanbevelingen voorbereidt en formuleert om illegale visserij te voorkomen en te bestrijden.

Samenwerken met de visserijsectorler
WWF maakt deel uit van een coalitie van visserijbedrijven die de zuidelijke zeeën wil vrijmaken van illegale boten die het overleven van de zuidelijke heek - een waardevolle vis - bedreigen.

Bron: WWF