Vitaminen en mineralen voor een sterk immuunsysteem

Waar vandaan: Gezond Leven > Dossier Het krachtigste uit de natuur > Immuniteit > Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen voor een sterk immuunsysteem

Vitaminen A, β-caroteen, D, alsook E en vitamine B6 zorgen voor een goede instandhouding van het immuunsysteem. In hogere dosering kunnen zij de immuunrespons versterken.

Uit onderzoek in ontwikkelingslanden blijkt dat een marginale vitamine A-voorziening bij kinderen (zonder symptomen van bijvoorbeeld nachtblindheid) gepaard kan gaan met een verhoogde mortaliteit door infecties zoals mazelen. Het anti-infectie effect van vitamine A vindt zijn verklaring in effecten op het immuunsysteem, en het in stand houden van het epitheelweefsel. Dit weefsel vormt namelijk een barrière tegen het binnendringen van onder andere virussen en bacteriën.

Ondervoeding door gebrek aan calorieën en eiwitten is geassocieerd met een tekort van de cellulaire immuniteit, de natural killer cellen en de antistoffenproductie. Dit gaat gecombineerd met een atrofie van de primaire en secundaire immunitaire organen zoals thymus, ganglia (benaming voor enkele structuren van grijze stof in de hersenen) en milt.

 

Dossier Vitaliteit - VitaminenSpecifieke tekorten aan zink, ijzer, selenium, koper, vitamine B11, vitamine B6, vitamine A, vitamine C en vitamine E gaan samen met bijzondere immunitaire tekorten. Zo leidt vasten, bijvoorbeeld, bij gezonde personen eveneens in zeven dagen tijd tot vermindering van de immuunfunctie.
Dit is een potentieel gevaar voor mensen die in te korte tijd te snel willen vermageren.

Eén van de typische verouderingseffecten is het afnemen van de immuunrespons.
In een onderzoek bij ouderen is vastgesteld dat suppletie met vitamine E (800 mg/dag) resulteert in een belangrijke toename van een aantal parameters van de immuunstatus, zoals het aantal T4-lymfocyten en NK (natural killer)-cellen. De resultaten van deze en andere studies tonen aan dat deze leeftijdsafhankelijke daling bijgestuurd kan worden.

Vooral bij ouderen is de weerslag van de voeding op de immuniteit bevestigd.

Een studie, in 1992 in de Verenigde Staten uitgevoerd op een populatie thuiswonende, gezonde ouderen, omvatte de vitaminen A, B1, B2, B6, B11,B12 en D, ijzer, zink, koper, selenium, calcium en magnesium in aanbevolen dagelijkse doses, en doses vitamine E en β-caroteen overeenstemmend met viermaal de aanbevolen dagelijkse dosis.
De dubbelblinde, placebogecontroleerde, gerandomiseerde studie heeft, na verloop van één jaar, een verbetering van de immunitaire prestaties aangetoond, maar vooral een significante (50%) daling van het aantal infectiedagen en van het aantal dagen waarop een behandeling met antibiotica vereist was.

 

Bron: Vitanza HQ

Auteur: Dr. ir. Eric De Maerteleire