Waar vandaan: Juridisch advies > Garagehouder aansprakelijk?

Garagehouder aansprakelijk?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Kan de garagehouder aansprakelijk zijn voor schade ontstaan aan uw voertuig na bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt? En wat indien uw voertuig bij hem gestolen wordt? Wat zegt de wetgever betreffende de aansprakelijkheid bij dergelijke voorvallen? Hoe interpreteert de rechter deze wettelijke regels in de praktijk?


Het "in bewaring nemen" van het voertuig


Vanaf het ogenblik dat een voertuig toevertrouwd wordt aan de garagehouder is er sprake van een zogenaamde "bewaargeving". "Bewaargeving" is een overeenkomst waarbij de bewaargever (de klant) een roerende zaak (hier bijvoorbeeld een bestelwagen) afgeeft ter bewaring (aan de garagist), waarbij dan deze laatste er zich toe verbindt voor de afgegeven zaak te zorgen en haar op eerste aanvraag van de bewaargever terug te geven.


De bewaarnemer (hier de garagehouder) heeft twee verplichtingen. In eerste instantie moet hij de wagen zorgvuldig bewaken. Hij moet dit doen op dezelfde manier als hij zijn eigen goederen zou bewaken. Loopt er iets mank tijdens deze bewakingsplicht dan is het wel aan de bewaargever om aan te tonen dat de bewaarnemer zich niet als een goede bewaarnemer heeft gedragen.


Een tweede verplichting in hoofde van de bewaarnemer is dat hij het voertuig moet teruggeven op de eerste aanvraag van de bewaargever. Geeft de bewaarnemer de zaak niet terug, dan rust er op hem een vermoeden van schuld. Dit vermoeden kan dan alleen worden afgewimpeld indien het bewijs van een vreemde oorzaak en van het nemen van de nodige maatregelen kan aangetoond worden. In geval van diefstal houdt dit in dat de bewaarnemer alleen aan zijn aansprakelijkheid zal kunnen ontsnappen indien hij aantoont dat hij deze diefstal niet mogelijk heeft gemaakt of vergemakkelijkt zou hebben door enige fout of nalatigheid.


Het algemeen "aansprakelijkheidsprincipe"


Naast deze aansprakelijkheid voor diefstal, zijn er nog tal van mogelijkheden waarbij de aansprakelijkheid van de garagist ter sprake kan komen.


Om een antwoord te kunnen geven op de vraag of een garagehouder aansprakelijk kan zijn voor bijvoorbeeld slecht uitgevoerde werken, moet men vooreerst verwijzen naar het artikel 1382 van ons Burgerlijk Wetboek. Dit artikel zegt duidelijk dat elke daad van de mens waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht de schuldige persoon om de opgelopen schade te vergoeden. Daarenboven is elke persoon aansprakelijk voor de schade welke hij door zijn daad heeft veroorzaakt, maar ook voor de schade die ontstond door zijn nalatigheid of onvoorzichtigheid.


Concreet houdt dit in dat diegene die door zijn fout of nalatigheid aan iemand anders schade toebrengt, deze schade ook effectief zal moeten vergoeden. Dit is de zogenaamde "foutaansprakelijkheid". Het is echter wel noodzakelijk dat er schade ontstaan is door het begaan van een fout en dat er tussen de schade en deze fout een oorzakelijk verband bestaat, opdat er sprake kan zijn van deze "foutaansprakelijkheid".


Naast deze "foutaansprakelijkheid" kan er in hoofde van de garagehouder ook sprake zijn van een zogenaamde "beroepsfout". Een garagehouder stelt zijn kennis, vaardigheden en ervaringen beroepsmatig ter beschikking van zijn klanten. Begaat hij tijdens het uitoefenen van zijn beroep als garagehouder een fout, dan is er sprake van een "beroepsfout".


In de praktijk komt het erop neer dat de rechter zal nagaan hoe een normaal, voorzichtig en redelijk garagist van eenzelfde categorie zich in dezelfde omstandigheden zou gedragen.


Bij deze beoordeling kan de rechter beroep doen op de zogenaamde "gedragsregels". Dit zijn dan bijvoorbeeld technische normen, gewoonten, de vaardigheden van de garagehouder enz...


Een paar praktijkgevallen op het gebied van diefstal bij de garagehouder


In de praktijk is het zo dat de rechter steeds bij elke zaak zorgvuldig de juiste feiten en omstandigheden zal nagaan. Aan de hand van zijn bevindingen zal hij dan uiteindelijk een uitspraak moeten doen betreffende de diefstal.


In het algemeen neemt onze rechtspraak aan dat indien de garagehouder (de bewaarnemer van het voertuig) het voertuig niet afgesloten heeft, of indien de sleutels in de bestelwagen werden achtergelaten, hij de aansprakelijkheid van de diefstal draagt. Zelfs indien het voertuig op een gesloten parking achtergelaten wordt en deze parking bewaakt wordt door honden, doch de sleutels zich op het dashboard bevonden, zal de rechter de garagist aansprakelijk stellen bij diefstal van dit voertuig.


Anderzijds is het ook mogelijk dat de bestuurder/eigenaar van het voertuig eveneens een fout beging bij het achterlaten van zijn voertuig en hij hierdoor eveneens deels aansprakelijk gesteld wordt door de rechter. Dit is bijvoorbeeld het geval indien hij zelf de sleutels in het voertuig achterlaat. Zo ook indien de bestuurder een tweede paar sleutels in de wagen achterlaat en hij hiervan de garagehouder niet op de hoogte brengt. Ook in dit geval zal de bestuurder mede aansprakelijk zijn voor de diefstal.


Vaak wordt aan de eigenaar van de wagen gevraagd om de sleutels van zijn voertuig in de brievenbus van de garagist te deponeren. In een dergelijk geval heeft de rechter al geoordeeld dat de klant deels aansprakelijk is omdat hij zou moeten weten dat dit niet echt veilig is. Voor het overgrote deel is de garagehouder in deze omstandigheden aansprakelijk. De rechter oordeelde in dit geval dat de garagist zich niet heeft gedragen als een normale en voorzichtige garagehouder. Hij moet er immers alles aan doen opdat de sleutels en de wagen niet kunnen gestolen worden.



Vrijdag 27 November 2009

 

 

rss