Waar vandaan: Juridisch advies > "Bezwaren" van een uitweg!

"Bezwaren" van een uitweg!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Mijn buurman heeft een uitweg over mijn eigendom omdat zijn grond ingesloten is. Onlangs heeft hij nog een perceel akkerland aangekocht dat vlak naast dit stuk gelegen is. Hij maakt nu echter ook gebruik van de uitweg welke ik hem verleen over mijn eigendom om dit perceel te kunnen betreden. Ik stel mij nu de vraag of hij dit wel mag doen? Is dit niet te beschouwen als een verzwaring van de uitweg welke ik hem verleen?

Volgens artikel 682 van het Burgerlijk Wetboek kan de eigenaar wiens erf ingesloten ligt" omdat dit geen voldoende toegang heeft tot de openbare weg en hij deze toegang niet kan inrichten zonder overdreven onkosten of ongemakken, voor het normale gebruik van zijn eigendom naar de bestemming ervan, een uitweg vorderen over de erven van zijn naburen, tegen betaling van een vergoeding in verhouding tot de schade die hij mocht veroorzaken."

Hieruit kan men afleiden dat uw buurman het volste recht heeft gebruik te maken van de uitweg die u hem verleent, voor zover althans het de exploitatie betreft van zijn ingesloten eigendom. Hij mag er dus in beginsel geen gebruik van maken in het voordeel van het goed dat hij in eigendom heeft, voor zover dit andere goed over een andere uitweg beschikt.

Beschikt uw buurman over een uitweg voor het door hem aangekochte goed?

Zo ja, dan zou u kunnen stellen dat uw buurman ten onrechte gebruik maakt van de uitweg welke u hem over uw eigendom verleent. In dit geval kan men niet meer spreken van het "normale gebruik" van een ingesloten goed. Deze stelling wordt bovendien bevestigd door artikel 702 van het BW. Dit artikel stelt duidelijk dat hij die een recht van erfdienstbaarheid heeft, daarvan slechts gebruik mag maken overeenkomstig zijn titel, zonder aan het dienstbare erf een verandering aan te brengen waardoor de toestand zou worden verzwaard.

Gaat het hier nu om een "verzwaring"?

Indien de gebruiker een vergoeding betaalt die het verlies van de strook grond dekt, kan dit verlies niet groter worden omdat hij er vaker gebruik zou van maken.

In ieder geval is dit een probleem waar men zich moeilijk met volledige zekerheid kan over uitspreken. De rechtspraak is het in dergelijke gevallen niet altijd eens. Hetgeen de ene rechter als een "verzwaring" zal aanzien, zal door een andere niet als een verzwaring aanzien worden. Alles hangt dus af van de soevereine beoordeling van de rechter.

Vrijdag 18 Juli 2008

 

 

rss