Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Kopenhagen > Belangrijke informatie

Citytrips > Kopenhagen > Belangrijke informatie

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

Hoe er geraken

Met het vliegtuig.
In Kopenhagen is er een internationale luchthaven, in verschillende andere steden zijn er regionale luchthavens. De luchtvaartmaatschappij is SAS, de Scandinavische luchtvaartmaatschappij voor Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen ( www.scandinavian.net ). Ook andere maatschappijen, zoals SN Brussels vliegen op Kopenhagen (www.flysn.be).

Per trein.
Dagelijkse internationale treinen vanuit Brussel naar Kopenhagen (via Duitsland). Prijzen en uren van vertrek via de NMBS ( www.b-rail.be )

Met de auto .
Kopenhagen is ongeveer 1100 kilometer van Brussel verwijderd. De trip gaat doorheen Duitsland noordwaarts. Kopenhagen is een eiland, dus er zijn een aantal bruggen te nemen. Deze zijn betalend. U kan gratis online uw route plannen via Mappy (www.mappy.be)

Met de autobus
U kan ook naar Kopenhagen reizen per autocar. Kijk even op de website van Lauwers.

Hoe zich verplaatsen


Bus / tram / metro
Het busnet in Denemarken is goed en uitgebreid. Plaatsen die niet per trein bereikbaar zijn, liggen vaak aan een buslijn die je kan vervoeren naar een grotere stad in de buurt .

Sedert enkele jaren is de metroverbinding in Kopenhagen in gebruik genomen. In sneltreinvaart rijdt deze supermoderne, hoogtechnologische trein door het centrum van Kopenhagen, van s'morgen 5 uur tot na middernacht. In het weekend rijdt de Metro ook 's nachts. De grote metroplaatsen (en knooppunten) in het centrum zijn Nørreport en Kgs. Nytorv. De Metro heeft hetzelfde kaartjessysteem en prijzen als de bussen.
Lees meer over de nieuwe Metro op internet: www.m.dk .

Trein
De treinprijzen zijn gebaseerd op een zonesysteem, dus de kosten zijn afhankelijk van het aantal zones dat u tijdens uw reis passeert. Groepen vanaf 3 personen (uitz kinderen) kunnen reizen tegen gereduceerd tarief (ongeveer 20% korting) . Kinderen van 4-11 jaar krijgen bijna de helft korting.

Het rijden

De snelheidsbeperkingen zijn:
Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
Provinciale wegen: 80 km/u
Autosnelwegen: 130 km/u

Voor auto's met een caravan geldt een maximumsnelheid van 70 km buiten de bebouwde kom en 80 km op snelwegen. Op de autosnelwegen is het verplicht om bij het inhalen van een andere auto uw knipperlicht te gebruiken, bij onverwachte filevorming moet u uw gevarenlicht aan doen. In de meeste steden in Denemarken is het gebruik van een parkeerschijf verplicht, die verkrijgbaar is bij benzinestations, banken en postkantoren. Voor mobiel bellen geldt dezelfde wet als in België, namelijk alleen handsfree toegestaan. Denk erom dat het in Denemarken verplicht is overdag met uw dimlichten (uw kleine lichten) te rijden!!

De Trein in Denemarken
Informatie over treinverbindingen binnen Denemarken is verkrijgbaar bij de Deense spoorwegen (DSB)www.dsb.dk .

Autoverhuur
Autoverhuurmaatschappijen ken men vinden in alle grote steden, in een aantal hotels en op de internationale vlieghavens. Je moet je identiteit bewijzen door middel van je identiteitskaart (door middel van reispas voor andere nationaliteiten) en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. De groene kaart en burgerlijke aansprakelijkheid verzekering zijn essentieel en het is aan te raden een eigen schadeverzekering te nemen. Men verhuurt geen wagens aan personen onder de 21 jaar. U kan ook vooraf een wagen huren en bestellen om zeker te zijn dat u er een heeft via de grote internationale verhuurbedrijven.

Het weer


Net zoals in België heerst in Denemarken een gematigd zeeklimaat, met koele zomers en de winters nooit extreem koud. In onderstaande overzicht staat voor iedere maand de gemiddelde temperatuur aangegeven voor Denemarken. Wat betreft temperatuur verschilt het weer in Denemarken weinig van dat bij ons. Doordat het land aan alle kanten door zee omgeven wordt, is er over het algemeen wel meer wind dan bij ons. Denemarken kent echter wel meer zonuren in de zomermaanden. In de zomermaanden is het wel opgepast geblazen, omdat de zon serieus kan schroeien (door de combinatie met de wind). Zonnecrème is dus geen overbodige luxe.

Gemiddelde temperatuur
januari         2
februari        2
maart           5
april           10
mei            15
juni            19
juli             21
augustus    20
september  19
oktober      12
november    7
december    4

Accomodatie


Hieronder een overzicht van accommodatie-mogelijkheden in Denemarken. Er zijn verschillende mogelijkheden, bed&breakfast of hotels.

Bed & Breakfast
Steeds populairder worden in Denemarken de Bed & Breakfast-adressen. Sommige zijn te herkennen aan bordjes met de tekst 'Værelser,' 'Rooms' of 'Zimmer Frei.'
De plaatselijke toeristische kantoren in Denemarken geven informatie over Bed & Breakfast adressen in hun regio en publiceren veelal ook lijsten met adressen. Een groot aantal B&B-adressen in het hele land zijn te vinden in het gidsje van Dansk Bed & Breakfast .

Wie in Kopenhagen een kamer wenst bij particulieren, kan terecht bij de organisatie Hotelbooking København, Bernstorffsgade 1, DK-1577 Kopenhagen V., tel. (+45)
33253844, fax. (+45) 33129723.

Hotels
Denemarken heeft een opvallend goed aanbod hotels – van uiterst luxueus en apart (zoals bijvoorbeeld in de stijlvolle kasteelhotels) tot zeer eenvoudig. In 1997 werd in Denemarken een hotelclassificatie ingevoerd, waarbij de klant aan de hand van sterren kan zien wat hij wel of niet kan verwachten in de hotels.
Hotels kunnen vooraf geboekt worden via Belgische touroperators of in het reisbureau.

Officiële Feestdagen
Bijna alles is gesloten op de volgende dagen:
1 januari Nieuwjaar/ Nytårsdag
24 maart Witte Donderdag/ Skærtorsdag
25 maart Goede Vrijdag/ Langfredag
27-28 maart Pasen/ Påske
22 april Gebedsdag/ Bededag
5 mei Hemelvaart/ Kristi Himmelfart
15-16 mei Pinksteren/ Pinse
5 juni Dag v.d. Grondwet/ Grundlovsdag
24, 25 en 26 december Kerstmis/ Jul
31 december Oudejaarsavond/ Nytårsaften

Tijd
Denemarken heeft dezelfde tijd als België.

Openingsuren


Banken
Banken zijn open van:
maandag t/m vrijdag van 9 u 30 tot 16 uur, donderdag tot 18 uur.

Winkels
Het is moeilijk een nauwkeurig overzicht te geven van de openingstijden van winkels, vooral omdat de eigenaars hierin door de wet heel vrij worden gelaten. Winkeliers mogen op werkdagen open blijven tot 20.00 uur en zaterdags tot 17.00 uur.

De meeste winkels (vooral buiten Kopenhagen en de grote steden) maken echter gebruik van de volgende openingstijden: maandag t/m donderdag van 9.00/10.00 tot 17.30/18.00 uur vrijdag van 9.00/10.00 tot 19.00 of 20.00 uur
zaterdag van 9.00/10.00 tot 12.00 of 14.00 uur. De eerste zaterdag van de maand tot 16.00/17.00 uur.
Grote warenhuizen en winkelcentra zijn vaak open tot 19.00 of 20.00 uur, zaterdag tot 14.00 uur. In toeristische gebieden (aan de kust) zijn de winkels over het algemeen op zaterdag en zondag de gehele dag open. Kiosken, bakkers, bloemenzaken en een klein aantal supermarkten zijn veelal in het hele land ook geopend op zaterdagmiddag en zondag.

Alle winkels zijn gesloten op 24 december, 5 juni (Dag van de Grondwet) en de officiële feestdagen.

Munteenheid
Denemarken is niet meegestapt in de EURO. De munteenheid is de Deense kroon. 1 kroon = 100 øre. Er zijn bankbiljetten van 1.000, 500, 100 en 50 kronen en munten van 20, 10, 5, 2 en 1 kroon, evenals 50 en 25 øre.
Grotere wisselkantoren zijn veelal ook 's avonds en in het weekeinde open.

Creditcards
Creditcards worden geaccepteerd bij vele hotels, restaurants en winkels. Het kan zijn dat je soms een toeslag moet betalen voor het betalen met creditcard. Creditcardbedrijven berekenen nl. voor elke creditcardbetaling een flinke commissie door aan winkels. Dit is dan voor de winkels met weinig creditcardbetalingen erg kostbaar. Voor geldopnames met een creditcard betaal je vaak ook een bedrag aan commissie, daarom kan je beter geld opnemen met je Bancontact-kaart (ben je niet zeker of deze in het buitenland ook werkt om geld af te halen, vraag het dan even na in je bank).

Medische faciliteiten

Alle buitenlanders die in een bepaalde periode in het land verblijven, kunnen bij plotselinge ziekte of bij een ongeval aanspraak maken op gratis behandeling in de Deense ziekenhuizen. Informeer bij je verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden in alle andere gevallen! Medicijnen zijn alleen op recept te verkrijgen bij de apotheek. Het is dan ook raadzaam die mee te brengen uit het thuisland.

Electriciteit
De stroom is 220 volt, hetzelfde als in België.

Telefoon
Om vanuit België naar Denemarken te bellen, toets je 0045 plus een achtcijferig abonneenummer. Als je vanuit Denemarken naar België wilt bellen, toets je 0032 plus abonneenummer (zonder 0).
Binnen Denemarken dien je altijd een achtcijferig nummer te bellen, waarvan het eerste cijfer nooit een nul kan zijn.

De meeste mobiele telefoons kunnen in Denemarken gebruikt worden, het is echter wel afhankelijk van het bijbehorende abonnement. Informeer bij uw telefoonaanbieder/-winkel voor meer informatie.

Postdiensten

Postkantoren zijn in de regel open: maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur, zaterdag tot 12 uur (of gesloten). In Kopenhagen zijn kantoren met afwijkende openingstijden.

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Visit Denmark