Waar vandaan: Toerisme > Zonbestemmingen > KroatiŽ > Informatie

Zonbestemmingen > KroatiŽ

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Kroatië heeft de vakantieganger heel wat te bieden: zon, een prachtige kuststreek met tal van mooie steden, cultuur... Het is ook betaalbaar alternatief voor de veel duurdere kusten van Frankrijk en Italië, hoewel de prijzen ook wel aan het stijgen zijn, door het toenemende toerisme. Meer en meer Belgen en andere Europeanen kopen er ook een buitenverblijf.

Het Toerisme in Kroatië was aan een opmars bezig op het moment dat er in het toenmalige Joegoslavië een oorlog uitbrak. In de nieuwe staat Joegoslavië waren na de Eerste Wereldoorlog Slovenië, Kroatië en Servië verenigd, maar toen Kroatië zich in 1991 afscheurde, begon er een oorlog met Servië, met tal van etnische zuiveringen tot gevolg. De rust is gelukkig weergekeerd in de regio ondertussen.

Kroatië is lang bezet geweest door het machtige Venetië, en dat is merkbaar aan de bouwstijl in de verschillende kuststeden. Plaatsjes zoals Rovinj lijken wel uit een Venetiaans schilderij weggeplukt te zijnÖ Kroatië heeft een erg lange kust, die je niet op twee dagen bezoekt.


Voor en na de Venetianen waren er onder meer Grieken en Romeinen op deze plaats aanwezig, wat ook een aantal overblijfselen uit deze periode nagelaten heeft. Ook de Turken, de Byzantijnen en de Oostenrijkers hebben geheerst over (delen van ) Kroatië, wat verschillende bouwstijlen oplevert in het land. De Turkse aanwezigheid in het verleden heeft ervoor gezorgd dat een gedeelte van Ex-Joegoslavië nu nog moslim is.

Vandaag is Kroatië een autonome Republiek met een kleine vijf miljoen inwoners. Het land richt zich volledig op het Westen en zoekt ook aansluiting bij de Europese Unie. Buur Slovenië heeft zich al aangesloten bij de Unie, en Kroatië ligt ook maar op een boogscheut van Italië.

 


 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: SeniorenNet