Fiscaalvriendelijke bezoldigingstechnieken

Waar vandaan: Geld en Werk > Persoonlijke Financiële Planning > Inkomensplanning > Fiscaalvriendelijke bezoldigingstechnieken

Fiscaalvriendelijke bezoldigingstechnieken

Meer over inkomensplanning:

osteo6 Fiscaalvriendelijke bezoldigingstechnieken
osteo6 Eenmanszaak of vennootschap: een fiscale keuze?

Wanneer u zich als bedrijfsleider een bezoldiging laat uitbetalen, betaalt u hierop sociale bijdragen (ongeveer 20%) en personenbelasting (van 20 tot 50%, plus gemeentebelastingen). Het verschil tussen uw bruto bezoldiging en wat effectief netto in uw handen toekomt kan daardoor aanzienlijk zijn. Het kan dan ook nuttig zijn om op zoek te gaan naar alternatieve (fiscaalvriendelijke) vergoedingstechnieken.

Voordelen in natura
De vennootschap kan u voordelen toekennen die niet uit geld bestaan, zoals de terbeschikkingstelling van een wagen, een woning, een gsm of een pc. Veel van deze voordelen in natura worden wettelijk geregeld en forfaitair geschat naar een waarde die doorgaans een heel stuk lager zal uitvallen dan wanneer u het zogenaamd voordeel zelf persoonlijk had moeten bekostigen.

Zo wordt het voordeel voor het privé-gebruik van een bedrijfswagen berekend in functie van de fiscale kracht van de wagen en het aantal jaarlijks afgelegde privé-kilometers. Ook deze afstand wordt forfaitair vastgelegd, met name op 5.000 of 7.500 km naargelang de afstand tussen de woonplaats en de werkplaats niet meer dan, of meer dan 25 km bedraagt.

De vennootschap zou ook bepaalde kosten ten laste kunnen nemen. Betaalt de vennootschap bijvoorbeeld uw verwarming en uw electriciteit, dans wordt u belast op een voordeel van respectievelijk 1.180 euro en 590 euro per jaar. En dit ongeacht het werkelijke gebruik.

Verhuur woning
Het verhuren van een deel van de woning (bv. een ruimte ingericht als bureau) aan de vennootschap is eveneens een fiscaalvriendelijke manier om een periodiek inkomen uit de vennootschap te halen. De betaalde huur is als kost volledig aftrekbaar in hoofde van de vennootschap. In de personenbelasting is zij belastbaar als een onroerend inkomen (dat minder zwaar belast wordt dan een beroepsinkomen).

Hou er wel rekening mee dat de wet een beperking voorziet om te vermijden dat een bedrijfsleider een overdreven huur aan zijn vennootschap zou vragen. Zo wordt de huur als bezoldiging beschouwd in de mate dat zij hoger is dan 5/3 van het gerevaloriseerde KI van het verhuurde gedeelte.

Forfaitaire kostenvergoeding
Een forfaitaire kostenvergoeding kan omschreven worden als een vaste vergoeding, die wordt verkregen als terugbetaling van werkelijke uitgaven die eigen zijn aan de vennootschap. Dergelijke terugbetaling is in principe aftrekbaar voor de vennootschap, terwijl de verkrijger er niet op wordt belast.
De forfaitaire onkostenvergoeding wordt meestal geacht o.a. de volgende kosten te dekken: aankoop van klein bureaumateriaal, beroepsmatig gebruik van de thuistelefoon, bijkomende autokosten (parking, carwash, kleine accessoires) en representatiekosten (restaurantkosten en relatiegeschenken).

In de regel worden forfaitaire vergoedingen aanvaard, op voorwaarde dat deze overeenkomstig ernstige normen zijn vastgesteld. Dit zal in principe het geval zijn wanneer deze forfaits niet hoger zijn dan de gelijkaardige vergoedingen die de Staat aan zijn personeel verleent (ongeveer 2.500 euro) en voorzover zij niet samenlopen met een werkelijke terugbetaling van kosten.

Maaltijdcheques
Sinds 1 januari 2007 mogen ook zelfstandige bedrijfsleiders maaltijdcheques als vrijgesteld sociaal voordeel krijgen, grotendeels onder dezelfde voorwaarden als werknemers. Voor de betrokken bedrijfsleider blijven deze cheques (mits naleving van deze voorwaarden) vrij van belastingen én sociale lasten.

Groepsverzekering
Via het systeem van de groepsverzekering kan de vennootschap voor haar bedrijfsleider(s) op een fiscaal interessante wijze een extra-legale pensioenvoorziening opbouwen. Onder bepaalde voorwaarden (de zogenaamde 80%-grens) zijn de premies volledig aftrekbaar voor de vennootschap.

Conclusie
De kunst bestaat erin een optimaal loonpakket samen te stellen door een evenwichtige combinatie van de diverse bezoldigingstechnieken, rekening houdend met de toepasselijke fiscale en sociaalrechtelijke regels terzake. Laat u hierbij adviseren en bijstaan door een onafhankelijke financieel adviseur.

<<< Vorige pagina

Bron: Optima Financial Planners
(update oktober 2008)