Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Klimaatverandering > Climate impact reducer

Publireportage

Beperk uw CO2-uitstoot met de 'CLIMATE IMPACT REDUCER'

WWF heeft na grondig wetenschappelijk onderzoek vastgesteld dat we met hernieuwbare energiebronnen en de beschikbare technologieën kunnen voldoen aan de wereldwijde energievraag. Door uit het tijdperk van de fossiele brandstoffen te stappen, kunnen we de klimaatverandering nog afremmen. Maar het is nu tijd om keuzes te maken. Als we treuzelen, zal de globale temperatuur met meer dan 2% stijgen en het klimaat en het leven op aarde onherstelbare schade toebrengen.

Van weten naar doen!

Surf nu naar http://reduce.wwf.be/nl/home.aspx en kies uw tips!

Een jaar lang zullen alle middelen ingezet worden om een kettingreactie van 'goed klimaatgedrag'  in ons land te ontketenen. Onze aanstoker van dienst, uw dagelijkse steun en toeverlaat,  uw persoonlijke klimaatcoach daarbij is… de Climate Impact Reducer!

De Climate Impact Reducer van WWF helpt u om klimaatvriendelijker (en budgetvriendelijker) door het leven te gaan. Met de Climate Impact Reducer treedt u toe tot een community van mensen die handelen om de toekomst van onze planeet en haar bewoners veilig te stellen. Iedereen die meedoet kan zijn 'stip' zetten op de interactieve kaart van Google Earth. U ziet meteen ook hoe klimaatvriendelijk uw straat is. Wie dat wilt, kan berichtjes sturen naar andere klimaatactievoerders, bv. om tips en ervaringen uit te wisselen.

 

De volgende thema's komen aan bod tussen december 2007 en september 2008: transport,  bouwen en wonen, vakantie en voedsel.
U krijgt per thema een hoop tips aangereikt en kiest zelf welke in uw situatie haalbaar zijn.

Hieronder de tips omtrent transport:

Autodelen: een auto wanneer je hem nodig hebt

Kies voor autodelen: zo kan je vaak genoeg over een auto beschikken zonder de (volledige) kosten van een eigen auto te moeten dragen. Bij Cambio neem je gewoon een abonnement en reserveer je een auto als je er één nodig hebt.


Organiseer een carpool

Carpool waar mogelijk: als een auto toch moet rijden, kan er beter meer volk inzitten, zodat er een andere auto niet moet rijden. Werk, school, jeugdbeweging: hanteer een beurtrol en deel de kosten.


Koop een zuinig model auto

Je hebt echt een auto nodig en gaat er een nieuwe kopen? Kies dan voor het zuinigste model.


Bespaar met de 'zuinige rijstijl'

Ga voor de zuinige rijstijl, ook ecodriving genaamd. Rijd met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling. Rijd niet te snel en vermijd bruusk remmen en optrekken. Laat de motor niet stationair draaien; zet hem af vanaf een wachttijd van 30 seconden. Controleer maandelijks de bandenspanning en haal het bagagerek weg als u het niet nodig heeft.


Klimaatvriendelijk op vakantie

Houd bij je vakantieplannen rekening met het klimaat: beperk je vliegreizen of neem de trein in plaats van de auto.


Compenseer je CO2-uitstoot

Voorkomen is altijd beter, maar maak je toch een vliegreis of lange autoreis? Compenseer dan je CO2-uitstoot door een 'Gold Standard'-project te steunen. Gold Standard-projecten promoten energiezuinige technologieën en bevorderen de overschakeling naar hernieuwbare energiebronnen.


Kies voor bereikbare locaties

Organiseer je een bijeenkomst, evenement,…? Houd bij de keuze van de locatie rekening met de bereikbaarheid met het openbaar vervoer.


Routebeschrijving: niet alleen voor de auto

Maak voor je bedrijf, organisatie, evenement ook een routebeschrijving voor fietsers/gebruikers van openbaar vervoer (check bv. de naam van de dichtstbijzijnde bushalte en de tijdtabel).


Met het openbaar vervoer

Kies zoveel mogelijk voor openbaar vervoer. Op de websites van de verschillende maatschappijen kan je dienstregelingen raadplegen, je traject uitstippelen, online een treinticket kopen of je bus 'live' volgen en zo de wachttijd aan de halte beperken.


Op de fiets!

Laat de auto staan wanneer het kan. Zeker voor verplaatsingen van 5 km of minder is de fiets ideaal, maar ook langere trajecten zijn haalbaar.

 

Bron: WWF