Een aanrijdingsformulier invullen

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Veilig de baan op > Een ongeval? > Aanrijdingsformulier

Een aanrijdingsformulier invullen

Een aanrijdingsformulier moet alle nodige gegevens bevatten voor de afhandeling van een ongeval. Het gaat om een onherroepbaar officieel document: eenmaal ondertekend, kan (en mag) het niet meer gewijzigd worden. Op basis van die gegevens bepalen uw verzekeraar en die van de tegenpartij ieders aansprakelijkheid. Het spreekt dan ook vanzelf dat u het nauwkeurig en met kennis van zaken moet invullen, om nadien problemen te vermijden!

De essentiële elementen

Een geldig aanrijdingsformulier moet de volgende gegevens bevatten:

  • administratieve gegevens: volledige identiteit van de bij het ongeval betrokken personen (naam, adres), nummers van het verzekeringscontract en het inschrijvingsbewijs, geldigheidsdatum van de groene kaart en naam van de verzekeraar.
  • de feiten: de omstandigheden van het ongeval en de gekende gevolgen ervan, datum en plaats, of er al dan niet gewonden zijn (hun identiteit en de aard en ernst van de verwondingen moeten genoteerd worden OP DE KEERZIJDE van het formulier). Opmerking: het document bevat een aantal vakken met daarin de meest voorkomende ongevallen. Komt één van die vakken overeen met uw specifieke situatie, kruis het dan gewoon aan; dat zal het werk van uw verzekeraar vergemakkelijken.
  • de schets: moet gemaakt worden in het overeenkomstige vak. Teken daarbij alles wat het ongeval heeft kunnen veroorzaken (stilstaande wagens, eventuele obstakels, ...). Schets wie voorrang had, de afgelegde weg, de rijrichting van de wagens (via pijlen), hun positie op het ogenblik van het ongeval, de verkeerstekens en de straatnamen. Zijn er getuigen, duid die dan aan met kruisjes, zodat uw verzekeraar hun positie kan bepalen tegenover het botsingspunt. U zorgt er best voor dat u steeds een balpen in uw handschoenenkastje heeft, zo kan u onmiddellijk uw aanrijdingsformulier invullen.
  • de handtekening: geeft het document zijn officieel karakter. Het formulier moet ondertekend worden door beide partijen, maar pas nadat het volledig is ingevuld en beide partijen alle vermeldingen hebben goedgekeurd. Bij onenigheid bent u niet verplicht om te tekenen. In dat geval zijn er twee mogelijkheden: ofwel bezorgt elke partij zijn eigen eenzijdige aangifte aan zijn verzekeraar, ofwel maakt niemand een aangifte op en doet men een beroep op de politie. Als u het formulier eenmaal hebt ingevuld, nagelezen en ondertekend, moet u het binnen vijf werkdagen bezorgen aan uw verzekeraar (vergeet daarbij niet de keerzijde van het document in te vullen en te ondertekenen).

Beter voorkomen...

Een auto-ongeval is voor niemand een pretje... Vandaar dat u het administratieve gedeelte van het document beter vooraf invult, met een helder hoofd. Op die manier kunt u bij een ongeval eerst even bekomen, in afwachting dat de andere bestuurder zijn gedeelte invult. Ander essentieel punt: erken NOOIT uw aansprakelijkheid voor het ongeval. Het aanrijdingsformulier is geen erkenning van aansprakelijkheid, maar slechts een zo objectief mogelijk feitenrelaas. Het is aan uw verzekeraar om daarover een standpunt in te nemen, niet aan u!

Auteur: Grégory Escouflaire, journalist ViVio