Passiefhuis: een slimme investering

Passiefhuis: een slimme investering

Het concept "passiefhuis" werd in 1988 ontwikkeld in Duitsland en leidde tot een heel strenge norm. Om het passiefhuislabel te krijgen, moet de warmte-energiebehoefte van het gebouw immers lager liggen dan 15 kWh/m² (kilowattuur per vierkante meter) per jaar. Dat cijfer komt overeen met een verwarmingsverbruik van 1,5 liter stookolie (of 1,5 m³ aardgas) per m² verwarmde oppervlakte per jaar. Dat is een energiebesparing die vier keer hoger ligt dan gemiddeld!

Isolatie, verluchting en luchtdichtheid

Dit resultaat is mogelijk dankzij de strikte toepassing van twee maatregelen. Eén: gebruik van doeltreffende isolatiesystemen, gekoppeld aan mechanische verluchting met warmteterugwinning. Twee: ervoor zorgen dat het gebouw goed luchtdicht is. Een huis moet immers bedorven lucht kunnen afvoeren en vervangen door verse buitenlucht, zeker als het goed geïsoleerd is. Om een goede temperatuur te behouden, passeert de verse lucht via een warmtewisselaar, om de warmte van de afgevoerde binnenlucht te kunnen recupereren. Ook luchtlekken vermijden (in het dak, de vloer, de buisdoorgangen of de elektrische kabels bijvoorbeeld) kan warmteverlies beperken. Op die manier kunnen passiefwoningen de buitenwarmte door zonnestraling optimaal benutten (de glasoppervlakken moeten dan wel voldoende groot en goed georiënteerd zijn), maar ook de binnenwarmte die de bewoners zelf afgeven. In die omstandigheden behouden passiefhuizen een binnentemperatuur van 20°C, zowel in de zomer als in de winter.

Gematigd in elk seizoen

Volgens gespecialiseerde aannemers kan een op die manier ontworpen vertrek van 20 m² verwarmd worden met twee elektrische lampen van 100 W. Aangezien de energiebehoeften van een passiefhuis nog slechts 20 tot 25 % bedragen van die van een klassieke woning, leent het zich ook beter voor hernieuwbare energiebronnen, zoals thermische zonnecollectoren of fotovoltaïsche zonnepanelen.
Blijft het prijskaartje. Dat hangt af van het project in kwestie, al spreken sommige bronnen toch van een extra kostprijs van 25 %. Dat is normaal, want hoe meer u uw energieverbruik wilt verlagen, hoe meer bouwinspanningen dat vergt. Zo vereist een passiefhuis driedubbel glas, een muur- en dakisolatie van 30 cm (tegen 15 cm voor een "energiezuinige" woning) en complexere en dus duurdere bouwtechnieken. Toch verzekeren de ontwerpers dat de totale kostprijs niet hoger ligt dan bij gewone nieuwbouw, gezien de energiebesparing. Laatste precisering: gezien de zware ingrepen is het passiefhuisconcept moeilijk haalbaar bij renovatie.

Auteur: Admon Wajnblum, journalist ViVio