Waar vandaan: Immo & bouwen > Financiele aspecten

Financiële aspecten

Het kopen, (ver)bouwen of herinrichten van een woning is voor de meeste onder ons een belangrijke financiële stap. De zoektocht en het maken van de plannen vragen heel wat tijd en zijn vaak niet eenvoudig. Ook de prijsonderhandelingen kunnen spannend zijn. Maar het moeilijkste is nog om de juiste lening te kiezen om de aankoop te financieren. De hypotheekmarkt is uiterst ingewikkeld. Maar voor wie goed zoekt, is er wel een formule op maat om te kunnen genieten van het woonproject.

Of je nu koopt, bouwt, renoveert of inricht, doorgaans heb je kapitaal nodig om dit project te financieren. Hiervoor moet je aankloppen bij een financiële instelling of kredietmakelaar. Stap voor je aan het avontuur begint eens met onderstaande tips in het achterhoofd bij een – of meerdere – kredietverstrekkers binnen. Zo kan je goed geïnformeerd van start gaan.

Aankoop bouwgrond

  • Informeer je voor de aankoop van een bouwgrond of woning of voor de start van bouwwerken over de mogelijkheden van de verschillende hypothecaire kredieten. Goed geïnformeerd, kan je meer doordachte en misschien zelfs grotere stappen zetten.
  • Laat een financieel expert ook eens een berekening maken van jouw financiële mogelijkheden binnen enkele van de kredietformules die je interesseren.
  • Wanneer je een bouwgrond koopt, zet je eigenlijk een stap in een groter geheel. Probeer dan ook al voor de aankoop van je bouwgrond het hele traject – inclusief de nieuwbouw – in kaart te brengen. Zo weet je of de aankoop van die ene bouwgrond wel binnen jullie financiële mogelijkheden past.
  • Wanneer je leent voor een bouwgrond, moet je niet alleen dat krediet kiezen dat nu de voordeligste voorwaarden biedt. Je moet binnen afzienbare tijd naast dit krediet ook nog een ander krediet kunnen afsluiten om de bouw van de woning te financieren. Laat je daarom bijstaan door een specialist om de gepaste kredietvorm te kiezen. Weeg daarbij alle fiscale voor- en nadelen grondig tegenover elkaar af.

Nieuwbouwproject

  • Voor een nieuwbouwkrediet moet je bijzondere aandacht besteden aan de opnamemodaliteiten. Na het ondertekenen van de kredietakte, wordt het geld niet volledig op jouw rekening gestort. Het is dan ook belangrijk dat je weet hoe het kredietbedrag kan opgenomen worden.
  • Bij de start van de lening zullen de maandelijkse betalingen ook anders berekend worden. Zolang je niet het volledige kredietbedrag hebt opgenomen, is de maandlast lager dan wat er in de kredietovereenkomst is opgenomen. De juiste manier van berekenen verschilt overigens van kredietinstelling tot kredietinstelling.

Verbouwing

  • Het afsluiten van een nieuw krediet voor een verbouwing kan belangrijke fiscale consequenties hebben. Laat je hier grondig over informeren.

Herfinanciering

  • Tijdens de looptijd van een lening is het interessant om nu en dan eens te controleren of alles nog wel in je voordeel verloopt. Sinds het afsluiten van het krediet zal er ongetwijfeld wel het een en ander veranderd zijn. En misschien kan je vandaag een veel interessantere rentevoet krijgen dan indertijd?
  • Een herfinanciering is trouwens een goed moment om uw volledige vermogenstoestand nog eens grondig door te lichten. Uw vermogen ziet er immers heel anders uit tegenover de start van het krediet, bijvoorbeeld omdat de waarde van de woning is toegenomen.
  • Je kan een herfinanciering ook combineren met een verbouwingskrediet.

Bron: Habitos