Waar vandaan: Immo & bouwen > Bouwen > Bouwvoorschriften

De hemelwaterput

De plaatsing van een hemelwaterput is sinds 1 februari 2005 verplicht bij verordening van de Vlaamse regering (01/10/04)
Het algemeen uitgangsprincipe is dat regenwater in eerste instantie zoveel mogelijk wordt gebruikt. In tweede instantie moet het resterende regenwater geïnfiltreerd of gebufferd worden. In laatste instantie mag pas een beperkt debiet vertraagd worden afgevoerd. Ook de plaatsing van de overloop van de hemelwaterput en de infiltratievoorziening dient aan dit principe te beantwoorden.

Algemene bepalingen
Het besluit is van toepassing:

- op het bouwen of herbouwen (minder dan 60 % van de buitenmuren wordt behouden) van gebouwen of constructies met een horizontale dakoppervlakte > 75 m².
- wanneer een horizontale dakoppervlakte met meer dan 50 m² wordt uitgebreid.
- Het (her)aanleggen van een verharde grondoppervlakte > 200 m²

Uitzondering:

- Gebouwen die worden gerealiseerd op een perceel kleiner dan 3 are, die worden uitgerust met een rieten dak of een groendak.
- verharde oppervlakken die nog voldoende infiltratie mogelijk maken. (vb grastegels), tot het openbaar domein. Of indien het hemelwater op natuurlijke wijze in de bodem kan infiltreren

Procedure

- een stedenbouwkundige vergunning wordt enkel afgeleverd wanneer op de plannen de plaatsing van een hemelwaterput is aangegeven.
- Naast de exacte inplanting van de regenwaterput dient ook de inhoud van de hemelwaterput (in liters), de totale horizontale dakoppervlakte en de totale overige verharde grondoppervlakte in m² te worden vermeld
- De hemelwaterput dient aangesloten te worden op een operationele pompinstallatie, die het gebruik van het opgevangen hemelwater mogelijk maakt
- Tot slot dienen ook de tappunten voor regenwater aangegeven te worden

Volume van de put

 Horizontale dakoppervlakte

 Inhoud

≤ 100 m²

 min. 3 000 liter

100 – 150 m² 

min. 5 000 liter 

150 – 200 m² 

min. 7 500 liter 

 + 200 m²

Infiltratie – of buffervoorzieningen eventueel in combinatie met regenwaterput 


Opmerking: Wanneer het gebouw wordt herbouwd in een gesloten bebouwing, kan volstaan met een afwatering van de helft van de horizontale dakoppervlakte. Het volume van de regenwaterput wordt echter bepaald op basis van de volledige horizontale dakoppervlakte.

Bron: Habitos