Waar vandaan: Immo & bouwen > Bouwen > Bouwvoorschriften

De watertoets

Deze controle werd in het leven geroepen door de Vlaamse overheid om na te gaan of een ingreep schade kan veroorzaken aan het watersysteem. Dit is het geheel van oppervlaktewateren, grondwater en de natuur die daarbij hoort. Het bouwen van een woning kan bv. schadelijk zijn voor het watersysteem.
Ingrepen met een schadelijk effect mogen niet langer worden toegestaan. Wanneer de schade beperkt kan worden, moet de vergunningverlener een compenserende maatregel opleggen.

Procedure

- De watertoets is verplicht en wordt toegepast op alle ingrepen die het watersysteem kunnen schaden. (ingrepen waarvoor een bouw- of milieuvergunning vereist is, verkavelingsaanvragen, grote infrastructuurwerken, ruimtelijke structuurplannen, ruimtelijke uitvoeringsplannen, ruilverkaveling, landinrichting, natuurinrichting,…)
- Wanneer zich een probleem kan stellen voor het watersysteem, moet de vergunningverlener dit melden in de vergunning. Dit risico wordt afgeleid aan de hand van kaarten met risicogebieden voor overstromingen
- In dit geval dient hij te motiveren waarom compenserende maatregelen nodig zijn
- Wanneer het probleem zo ernstig is dat geen compensatie mogelijk is, dan zal de vergunning worden geweigerd.

Risicogebieden

- De risicogebieden voor overstromingen en de natuurlijke overstromingsgebieden kan je achterhalen via de kaarten op het Geoloket van de Vlaamse overheid.
- In deze gebieden mag in principe niet meer worden gebouwd.
- In sommige gevallen kunnen onder strikte voorwaarden uitzonderingen worden toegestaan

Bron: Habitos