Waar vandaan: Geld en Werk > Dossier Beleggen : Impact fase levenscyclus op beleggingen

Welke impact heeft de fase in mijn levenscyclus op mijn beleggingen?

De activaspreiding op het ‘hoogste niveau’ (aandelen, obligaties, vastgoed, liquiditeiten) is de belangrijkste beslissing die u als belegger moet nemen. Die activaspreiding moet:

  • een gezond evenwicht bewaren tussen het risico dat u bereid bent te nemen en het rendement dat u van uw beleggingen verwacht.

  • ervoor zorgen dat u over uw geld kunt beschikken als u het nodig hebt (liquiditeitsbuffer)

  • wijzigen als uw omgevingsfactoren (bv. uw plannen bepalen uw beleggingshorizon) veranderen.

Uw leeftijd en levenssituatie kunnen een belangrijke rol spelen in uw keuzes.
Voorbeelden:

  • een twintiger die binnenkort gaat huwen/samenwonen, heeft naast een hypothecair krediet, een gedeelte eigen middelen nodig voor de aankoop van een onroerend goed. Met uitzondering daarvan speelt de beleggingshorizon in zijn voordeel: voor de langere termijn kan hij zich iets meer risico veroorloven. Bovendien speelt de kracht van kapitalisatie eveneens in zijn voordeel. Een beleggingsplan in een wereldwijd gespreid open aandelenfonds is een mogelijkheid.

  • een veertiger kan sparen voor zijn pensioen of om kinderen te laten studeren

  • 55-plussers verkiezen meestal veiligere oplossingen omdat ze voornamelijk van de opbrengst van hun beleggingen moeten leven, van zodra ze met pensioen zijn. Vanaf dat moment zijn naast het wettelijk pensioen nog andere stabiele inkomstenstromen nodig.
    Dit kan via:
    • gespreide (coupon)vervaldagen van vastrentende beleggingen
    • het renteplan
    • een uitkeringsplan op een beleggingsfonds met een (zeer) defensief profiel

Ook al moet u per levensfase andere klemtonen leggen, uw risicoprofiel en de daarbij horende doelportefeuille blijven een belangrijke leidraad voor de samenstelling van uw portefeuille.

 

logo KBCHeeft u nog vragen?
Praat er dan over met een medewerker van uw KBC-bankkantoor of met uw KBC-agent. U kunt ook bellen naar het KBC-Telecenter op het nummer 078 152 153. Op werkdagen van 8 tot 22 uur en op zaterdag en banksluitingsdagen van 9 tot 17 uur. U kunt ook schrijven, faxen, mailen of surfen naar:
KBC-Telecenter, Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen; Fax: 03 283 29 50; E-mail: kbc.telecenter@kbc.be;
Website: www.kbc.be