Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Toxische stoffen > Wat is REACH?

Wat is REACH?

REACH is een wetsvoorstel dat de identificatie van de gevaarlijkste chemische stoffen mogelijk moet maken, evenals de geleidelijke afbouw van de productie ervan. Als de wet er komt zal ze in alle landen van de Europese Unie van toepassing zijn.

REACH staat voor Registration, Evaluation and Autorisation of Chemicals (registratie, evaluatie en toekating van chemische stoffen). Wat meer uitleg:

Registratie

Producenten zullen voor alle chemische stoffen met een productie hoger dan 1 ton per jaar verplicht een registratiedossier moeten indienen bij een centraal Europees agentschap. Het dossier moet gegevens over de veiligheid van het product bevatten. Hoe hoger de productie, hoe meer veiligheidsgegevens er vereist zijn.

Evaluatie

Experten zullen de veiligheidsgegevens onderzoeken van stoffen met een hoge productie en stoffen die een risico inhouden.

Toelating

Voor stoffen met een hoog risico is een toelating vereist; deze stoffen moeten geleidelijk aan verdwijnen en vervangen worden door veiligere alternatieven, tenzij de industrie kan aantonen dat ze de risico’s onder controle heeft of dat de socio-economische waarde van de stoffen opweegt tegen de risico’s.

REACH moet de identificatie van de gevaarlijkste chemische stoffen mogelijk maken, evenals de geleidelijke afbouw van de productie ervanStoffen met een hoog risico zijn:

  • Carcinogenen, mutagenen en stoffen die schadelijk voor de voortplanting zijn
  • stoffen die persistent, bioaccumuleerbaar en giftig zijn
  • stoffen die zeer persistent en zeer bio-accumuleerbaar zijn
  • andere, even zorgwekkende stoffen, zoals EDC’s (die de hormonale werking verstoren).

De vooropgestelde deadlines voor de toepassing van REACH geven de chemische industrie enkele jaren de tijd om voor de nodige veiligheidsgegevens te zorgen. Ze werden vastgelegd in functie van hun chemische eigenschappen en jaarlijkse productie:

  • 3 jaar : carcinogenen, mutagenen en stoffen die schadelijk voor de voortplanting
  • 3 jaar : stoffen met een jaarlijkse productie > 1000 ton
  • 6 jaar : stoffen met een jaarlijkse productie van 100 tot 1000 ton
  • 11 jaar : stoffen met een jaarlijkse productie van 1 tot 100 ton
 

Bron: WWF