Wie heeft recht op een uitkering?

Wie heeft recht op een uitkering?

Mantel-en thuiszorg
U kan een aanvraag voor mantel-en thuiszorg doen wanneer u thuis verblijft en langdurig zwaar zorgbehoevend bent.

Uw zorgbehoevendheid kan u bewijzen aan de hand van 1 van de volgende attesten:

  • Katz-schaal in de thuisverpleging met minstens score B (afgeleverd door de mutualiteit)

  • BEL-profielschaal met minstens een score van 35 punten (kan worden afgenomen door een erkende indicatiesteller: de diensten gezinszorg, de OCMW’s en de centra voor algemeen welzijnswerk)

  • minstens de score 15 op de medisch-sociale schaal die wordt gebruikt voor de evaluatie van de graad van zelfredzaamheid met het oog op het onderzoek naar het recht op de integratietegemoetkoming en de tegemoetkoming hulp aan bejaarden (attest af te halen bij het ziekenfonds of de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid)

  • minstens de score C op de evaluatieschaal tot staving van de aanvraag tot tegemoetkoming in een dagverzorgingscentrum of een centrum voor kortverblijf (attest af te halen bij het ziekenfonds)

  • minstens de score C op de evaluatieschaal tot staving van de aanvraag tot tegemoetkoming in een verzorgingsinrichting (attest af te halen bij het ziekenfonds): dat attest is alleen geldig als u verhuist van een woonzorgcentrum of rust- en verzorgingstehuis naar een thuissituatie

  • bijkomende kinderbijslag op basis van minstens 66% handicap en minstens 7 punten met betrekking tot de zelfredzaamheid uit hoofde van het kind

  • bijkomende kinderbijslag op basis van minstens 18 punten op de medisch-sociale schaal (samengesteld uit de pijlers P1, P2 en P3)

  • kine-E-attest (attest af te halen bij het ziekenfonds): dat attest is alleen geldig als u al 3 jaar een positieve beslissing hebt gekregen op basis van een indicatiestelling met de BEL-schaal

Residentiële zorg
Iedereen die verblijft in een erkende residentiële voorziening komt in aanmerking. Van zodra men effectief in de residentiële voorziening verblijft kan men een aanvraag indienen.

Om de zorgbehoevendheid te bewijzen volstaat een verblijfsattest. Men kan een verblijfsattest bekomen bij de voorziening waar men verblijft of bij de mutualiteit waar men aangesloten is.

Hoe doe ik een aanvraag voor een tegemoetkoming?
Wanneer u zwaar zorgbehoevend bent of verhuist naar een residentiële voorziening neemt u best zo spoedig mogelijk contact op met uw zorgkas. Zij bezorgen u het juiste aanvraagformulier en volgen gans de procedure voor u op.

Hoe gebeurt de uitbetaling?
Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, heeft u recht op een tegemoetkoming vanaf de eerste dag van de vierde maand die volgt op de datum van de aanvraag. Concreet betekent dit bv.: wie een aavraag doet in januari, krijgt een eerste uitbetaling in mei.

De tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg wordt betaald rond de 20ste van de maand,
de tegemoetkoming voor residentiële zorg wordt betaald ronde de 5de van de volgende maand.
Alle tegemoetkomingen worden betaald op het rekeningnummer van de zorgbehoevende.

Meer weten over de DKV Zorgverzekering?
Contacteer ons voor meer informatie.

Wat als u zorgbehoevend wordt? Wie zal voor u zorgen? Wie zal uw zorg organiseren? Wie zal het betalen? Het antwoord op uw vragen: Zorgverzekering DKV. Meer info op www.dkv.be . DKV: de beste zorgen, levenslang.