Algen en groen water bestrijden!

Waar vandaan: Tuinkriebels > Organisch tuinieren > De vijver > Algen bestrijden

Algen en groen water bestrijden!

Er bestaan twee groepen algen: zweefalgen en draadalgen.

Zweefalgen zijn eencellige algen. Ze zijn zo klein dat ze met het blote oog niet waarneembaar zijn. Omdat ze zich razendsnel kunnen vermenigvuldigen, kunnen er al snel tientallen miljoenen per liter vijverwater voorkomen. In dit geval kleurt het water groen. Groen water is niet alleen ongewenst, maar kan ook het biologisch evenwicht van de vijver verstoren.

De tweede groep zijn de draadalgen. Zij vormen lange slierten, kunnen vrij drijven in het water of zich vasthechten aan de vijverbodem en de planten. Een beperkte groei van draadalgen wijst op gezond water. Een overmatige algengroei is echter storend en kan schadelijk zijn voor het vijverleven.

AlgenEen beperkte algengroei is eigen aan de biologische processen in een vijver, want algen vormen een belangrijke schakel in de voedselketen. Algen volledig uit de vijver weghouden is moeilijk en bovendien niet nodig. Let er wel op dat de groei van algen beperkt blijft en in evenwicht is met de planten en dieren in jouw vijver.

Een overmatige algengroei toont namelijk aan dat er iets mis is met jouw vijver. De precieze oorzaak kan zeer verschillend zijn en is niet altijd meteen te achterhalen. Algen houden van zon en halen hun energie uit afvalstoffen die in de vijver voorkomen. Hoe meer afvalstoffen, hoe sneller de algen tot ontwikkeling zullen komen. De oorzaak van algengroei is dan ook voornamelijk te zoeken bij de factoren die de vorming van afvalstoffen in de vijver in de hand werken.

Er zijn dus heel wat directe en indirecte redenen voor algengroei in je vijver. We zetten ze nog even op een rijtje:

 

 

Te veel vissen
Wanneer er te veel vissen in je vijver zwemmen is de kans groot dat je vijver overbelast is door overmatig visvoer en uitwerpselen. Om dit te voorkomen geldt een algemene regel in verband met de ‘totale lengte aan vis’ in je vijver. Hiermee wordt de lengte bedoeld wanneer je alle vissen als het ware op een rij achter elkaar zou leggen.

  1. Vijver zonder filter : 30-50 cm vis / 1000 liter water
  2. Vijver met filter : 70-100 cm vis / 1000 liter water

Slechte zuurgraad (ph)
Een slechte zuurgraad (pH lager dan 7,3 of hoger dan 8,3) is schadelijk voor een goede werking van de bacteriën die instaan voor de waterzuivering, met een te veel aan afvalstoffen in het water en algengroei als gevolg.

Te lage hardheid
De totale hardheid (GH) is een maat voor de vrije calcium (Ca) en magnesium (Mg) in het water. Deze mineralen zijn niet alleen essentieel voor vissen en planten, maar kunnen ook verbindingen aangaan met vrij fosfaat dat in het water voorkomt. Fosfaat is een voedingsbron voor algen. Een te lage totale hardheid laat de aanwezige fosfaten vrij in het water, met algengroei als gevolg.

Ammoniak (NH3) en ammonium (NH4+)
Wanneer de zuivering door bacteriën onvoldoende plaatsvindt, kunnen afvalstoffen als ammoniak en ammonium zich opstapelen in het water. Deze stoffen zijn niet alleen giftig voor vissen maar werken ook algengroei in de hand.

Te veel zonlicht
Algen houden van warm water en zonlicht. Voor hun fotosynthese (en dus groei) hebben ze zon nodig. Dit is ook één van de redenen waarom een pas aangelegde vijver met nog kleine drijfplanten vaak met sterke algengroei te kampen heeft.

Waarom is een teveel aan algen schadelijk?
Uiteraard zijn algen niet wenselijk in de vijver. Je vijver ziet er al snel vies en lelijk uit en vissen en planten zijn nog nauwelijks zichtbaar.
Nog erger is echter dat te veel algen ook het biologisch evenwicht in je vijver grondig kunnen verstoren en daardoor de gezondheid van vissen en planten in gevaar brengen.
Wanneer algen jouw waterplanten overwoekeren, krijgen deze te weinig zonlicht om verder te ontwikkelen. Bovendien veroorzaakt een te sterke algengroei een tekort aan voedingselementen voor jouw waterplanten. Hierdoor verzwakken de planten en kunnen ze volledig door algen verdrongen worden.
Net als alle planten produceren algen overdag, tijdens het fotosyntheseproces, zuurstof. Massale algengroei kan leiden tot te hoge zuurstofconcentraties die stress kunnen veroorzaken bij vissen. ’s Nachts gebeurt net het omgekeerde en nemen algen zuurstof op in plaats van dit te vormen. Hierdoor kan tegen zonsopgang een tekort aan zuurstof ontstaan met eventuele vissterfte als gevolg.
Overmatig algengroei kan leiden tot sterke pH-schommelingen, waardoor de bacteriën, die instaan voor de waterzuivering, in hun werking worden geremd.

Hoe algen en groen water bestrijden?
Groen water en een overvloed aan draadalgen kunnen echter gemakkelijk bestreden worden met een gepast product tegen algen.
Door een product te kiezen dat net die golflengten uit het zonlicht absorbeert die de algen nodig hebben om zich te ontwikkelen, zullen de algen geen energie meer uit het zonlicht kunnen halen en sterven ze af. Op die manier zorg je voor een optimaal biologisch evenwicht in de vijver en voor helder vijverwater zonder zweef- en draadalgen.

Algen als waarschuwingssignaal
Een overmatige algengroei wijst dus meestal op een ernstig probleem met de waterkwaliteit. Daarom is het raadzaam de kwaliteit van het water in de vijver regelmatig te meten. Zo’n meting kan je gemakkelijk zelf uitvoeren met behulp van een specifiek daarvoor ontwikkelde vijverwatertestkit. Met deze testkit kun je snel en eenvoudig de zuurgraad (pH), de carbonaathardheid (KH) en de totale hardheid (GH) van het vijverwater meten. Wanneer deze drie parameters afwijkende waarden vertonen, kunnen zij overmatige algengroei veroorzaken. Breng ze dus zo snel mogelijk met een geschikt product op peil.

 

Bron: DCM