Waar vandaan: Juridisch advies > Erfenissen: niet-naleving van de "reserve"!

Erfenissen: niet-naleving van de "reserve"!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Mijn ouders zijn beiden overleden. Mijn broer en ikzelf zijn de twee enige erfgenamen. In het verleden waren er echter tussen ons (mijn broer en ik) en onze ouders serieuze menings­verschillen en strubbelingen.

Nu blijkt echter dat wij daarvan nog de gevolgen zullen dragen in die zin dat onze ouders een testament hebben gemaakt waar­uit blijkt dat zij het overgrote deel van hun goederen nalaten aan andere familieleden.

Wij vragen ons nu af of dat wel kan? Wij horen steeds maar zeggen dat ouders hun kinderen niet meer kunnen onterven! Nochthans is het dit wat ons overkomt! Kunnen wij iets doen tegen dit testament?

Verder zouden we ook willen weten wat er juist gebeurt indien de begunstigde van een "te veel" geschonken goed, dit goed intussen heeft verkocht?

Het wettelijk principe is heel eenvoudig nl. iemand kan niet meer bij testament weggeven dan het "beschikbaar gedeelte". Dit beschikbaar gedeelte is het gedeelte dat overblijft na aftrek van de zogenaamde "reserve" welke voorzien is voor de reservataire erfgenamen (hier uzelf en uw broer).

Vermits jullie met twee reservataire erfgenamen (afstammelingen zijn steeds reservataire erfgenamen en hebben dus altijd recht op hun reserve) zijn, bedraagt jullie wettelijke reserve 2/3de. Dit houdt in dat elk van jullie 1/3de van de nalatenschap in volle eigendom krijgt en dat alleen hetgeen dan nog overblijft (nog 1/3de) kan wegge­schonken worden bij testament.

Jullie ouders hebben zich aan deze wettelijke bepalingen niet gehouden en daarom kunnen jullie als wettelijke erfgenamen hiertegen in verweer komen. Jullie kunnen een "inkorting" aanvragen; dit wil zeggen dat de schenkingen worden ingekort tot het beschikbaar gedeelte. Deze inkorting gebeurt echter niet automatisch zodat jullie hiervoor juridische stappen zullen moeten ondernemen.

Jullie zullen zich dus moeten verzetten tegen de uitvoering van dit testament. De rechter zal dan de legaten (via het testament) verminderen. De roerende goederen worden bij een inkorting in rekening gebracht naar hun waarde op de datum van het overlijden.

Wel merken wij hier nog op dat het bij een inkorting in prin­cipe gaat om een terugkeer van de goederen in natura, dus in de werkelijke toestand waarin ze zich bevinden. Dit betekent dat de reservataire erfgenamen zich niet tevreden moeten stellen met de waarde van de geschonken goederen in geld.

Wat betreft uw tweede vraag is het zo dat bij de verkoop de koper (zelfs al is hij te goeder trouw) het goed zal moeten teruggeven. De koper kan dan echter wel een vergoeding eisen van de verkoper. Indien het goed volledig teniet zou gegaan zijn, dan zal de begunstigde de waarde van het geschonken goed moeten terugbetalen.

Vrijdag 01 Mei 2009

 

 

rss