Waar vandaan: Juridisch advies > Overname bedrijf door kinderen

Overname bedrijf door kinderen

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Mieke en Jan staan op het punt om te trouwen. Jan wenst de garage van zijn ouders over te nemen, doch hij wil geen enkel risico nemen en wenst dat deze garage alleen hem toebehoort. Hij wenst dan ook een huwelijkscontract af te sluiten met een volledige scheiding van goederen. Mieke ziet dit niet echt zitten en voelt zich onzeker, temeer ze zelf geen enkel inkomen geniet en ook geen enkel ander goed heeft.

Zij vraagt zich af wat dit voor haar inhoudt indien zij huwt met een contract van volledige scheiding van goederen? En wat gebeurt er indien Jan later schulden maakt?

Zij stelt zich eveneens de vraag of er niet beter geopteerd kan worden voor het wettelijk huwelijkscontract?


Het contract met volledige scheiding van goederen


Bij een huwelijkscontract met een volledige scheiding van goederen bestaan er slechts twee vermogens, nl. het eigen vermogen van de man en het eigen vermogen van de vrouw. Er is in een dergelijk contract dus geen gemeenschappelijk vermogen. Dit betekent echter niet dat echtgenoten welke onder dit stelsel van een volledige scheiding van goederen gehuwd zijn, samen geen goederen zouden kunnen bezitten. De goederen die zij samen hebben zijn echter niet gemeenschappelijk, maar ze zijn wel onverdeeld.


De echtgenoten blijven financieel onafhankelijk van elkaar. Het inkomen van de man blijft van hem en dat van de vrouw blijft van haar. De twee vermogens vermengen zich niet en blijven steeds gescheiden.


Zo zal ook een goed dat aangekocht wordt op naam van de man, alleen hem toebehoren, een wagen aangekocht op naam van de vrouw, is van haar enz... In bovenstaand geval van Jan en Mieke betekent dit concreet dat indien het bedrijf alleen op naam van Jan staat, het hem alleen zal toebehoren.


Bij echtscheiding of overlijden zullen alleen de onverdeelde goederen moeten verdeeld worden. De goederen die op naam staan van de ene of van de andere echtgenoot moeten niet verdeeld worden, zij blijven toebehoren aan die echtgenoot op wiens naam ze staan.


Eén der echtgenoten heeft geen inkomen : wat nu?


Indien bij een volledige scheiding van goederen slechts één der echtgenoten een inkomen heeft, dan ontstaat er een oneven­wicht, hetgeen hier bij Mieke het geval blijkt te zijn. Zij heeft geen inkomen en evenmin eigen gelden. Het gevolg daarvan is dat ze zelf ook geen goederen zal kunnen verwerven. Indien er dus niets geregeld wordt, dan zal ze ook niets kunnen bezitten.


Daarom wordt in een huwelijkscontract van scheiding van goede­ren meestal overeengekomen dat de man zijn inkomen zal moeten delen met zijn echtgenote.


In de praktijk zal men dit vooral oplossen door een gemeenschappelijke rekening te openen op naam van beide echtgenoten. De gelden op deze rekening zullen hen elk voor de helft toebehoren. Het is dus wel van belang dat een dergelijke clausule in het huwelijkscontract opgenomen wordt indien overgegaan wordt tot een volledige scheiding van goederen en Mieke dus niet zonder inkomen wenst te blijven.


Aangaan van een lening


Elk der echtgenoten kan vrij over zijn inkomen beschikken zonder daarvoor toestemming te moeten vragen aan zijn partner. Elk kan vrij aankopen doen en ook vrij een lening aangaan. Dit houdt in dat Jan inderdaad een lening kan aangaan in eigen naam. In het wettelijk stelsel daarentegen moeten dergelijke zaken samen beslist worden. De schulden welke door Jan zullen aangegaan worden binnen het stelsel van een volledige scheiding van goederen, kunnen echter ook alleen op zijn goederen verhaald wor­den. Dit betekent dat indien Jan de lening niet zou kunnen betalen en Mieke ondertussen toch eigen goederen zou heb­ben, haar goederen niet in beslag kunnen genomen worden en zij ook niet verplicht kan worden de schulden van haar man Jan af te betalen.


Gaan de echtgenoten echter samen een lening aan, dan zullen ze bij wanbetaling ook beiden kunnen aangesproken worden door de schuldeisers. In dat geval kunnen zowel de goederen van Jan als deze van Mieke aangesproken worden.


In de praktijk is het inderdaad vaak zo dat van zodra een bedrijf opgestart of overgenomen wordt, de echtgenoten opteren voor een contract van volledige scheiding van goederen (tenzij overgegaan wordt tot het oprichten van een firma of vennootschap).


Indien de schulden van het bedrijf niet kunnen afbetaald worden, dan zijn de goederen van de werkende echtgenoot in veiligheid.


Wel merken wij hier toch ook op dat er vooreerst de plicht bestaat voor elk der echtgenoten om bij te dragen in de kosten en lasten van het huishouden en dit in evenredigheid met hun vermogen. Echtgenoten zijn echter niet vrij in de wijze waarop ze hun inkomen spenderen. Zelfs wanneer ze gehuwd zijn onder het stelsel van een volledige scheiding van goederen, dan zijn zij nog verplicht de inkomsten te besteden volgens een wettelijk vastgestelde rangorde. Dit houdt concreet in dat zij in de eerste plaats de lasten van het huwelijk moeten betalen. Dit zijn de dagelijkse uitgaven voor het huishouden, kosten voor de opvoeding van de kinderen, het onderhoud van de gezinswoning enz...


Blijft er na aftrek van deze kosten nog iets over dan kunnen de echtgenoten goederen aanschaffen voor de uitoefening van hun beroep. Deze uitgaven moeten echter wel verantwoord zijn. Meent de andere echtgenoot dat dit niet het geval is, dan kan hij de vrederechter inschakelen. Zijn er na aftrek van al deze uitgaven toch nog gelden over, dan vallen deze (al naargelang het huwelijksstelsel) in het gemeenschappelijk of het eigen vermogen


Het wettelijk stelsel


Bij het wettelijk huwelijkscontract blijven beide echtgenoten eigenaar van goederen welke zij vóór hun huwelijk hadden. Dit blijven dus eigen goederen, alsook alle goederen welke verworven zijn via nalatenschap of schenking.


De gemeenschappelijke goederen in dit geval zijn de beroepsinkomsten, inkomsten uit eigen goederen en alle goederen waarvan niet kan bewezen worden dat ze eigen zijn van één van de echtgenoten.


Concreet betekent dit in het geval van Mieke en Jan, dat indien Jan de garage overneemt vóór het huwelijk, dit een eigen goed zal zijn. De inkomsten die eruit voortvloeien zijn echter gemeenschappelijk. Uiteraard kunnen via het huwelijkscontract de echtgenoten wijzigingen aanbrengen aan dit wettelijke huwelijksstelsel.



Vrijdag 30 Oktober 2009

 

 

rss