Waar vandaan: Juridisch advies > Mazout op je planten tijdens een levering

Mazout op je planten tijdens een levering

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Je brandstofleverancier komt je mazouttank bijvullen met 3000 liter. Deze tank bevindt zich onder je voortuin welke je recentelijk hebt aangelegd. De leverancier let even niet op en er lopen een aantal liters mazout in de voortuin. Conclusie : allerlei aanplantingen gaan kapot en er treedt bodemverontreiniging op. Kan je leverancier aansprakelijk gesteld worden?


Deze kan inderdaad aansprakelijk gesteld worden! Men kan zich hier baseren op artikel 1382 van ons Burgerlijk Wetboek. Dit artikel zegt duidelijk dat elke daad van de mens waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht diegene door wiens schuld de schade is ontstaan, om deze te vergoeden.


Gezien de omstandigheden in dit geval zal de leverancier wellicht aansprakelijk zijn voor deze schade. Ontkent hij echter zijn aansprakelijkheid, dan zal het de rechter zijn die uiteindelijk de zaak zal moeten beoordelen.


Er wordt van de brandstofleverancier verwacht dat hij zijn werk op een zorgvuldige manier uitoefent. De Rechtbank te Turnhout heeft zich recentelijk moeten uitspreken over een gelijkaardig geval. De rechter besliste dat een professionele brandstofleverancier de nodige voorzichtigheidsplicht aan de dag moet leggen bij het vullen van de tank. Hij oordeelde dat zelfs indien de klant een bepaald aantal liters mazout bestelt, deze hoeveelheid slechts bij benadering kan weergegeven worden en dat een normaal en aandachtig leverancier dit dient te weten. Verder oordeelde de rechter hier dat het "een professionele voorzorgsplicht is in hoofde van de leverancier om "gecontroleerd" te vullen."


" Een professionele brandstofleverancier dient de nodige voorzichtigheidsplicht in acht te nemen; er wordt van hem verwacht dat hij de brandstof levert, maar dan wel in de mazouttank", aldus de rechter.


De rechter beslist dus dat er hier sprake is van een contractuele nalatigheid in hoofde van de leverancier en dat hij gehouden is tot het vergoeden van de opgelopen schade.


 


Nieuw in de wetswinkel: nieuwe bepalingen aangaande het wijzigen van huwelijkscontracten


Er bestaan binnen onze wetgeving drie grote vormen van huwelijkscontracten, zijnde de algehele gemeenschap van goederen, de volledige scheiding van goederen en de gemeenschap van aanwinsten. Tot 1976 was het in ons land onmogelijk om van huwelijkscontract te wijzigen. Had je dus een contract afgesloten en wenste je daarna nog veranderingen aan te brengen, dan was dit niet mogelijk. Sinds 1976 kwam hier verandering in en werd dit dus wel mogelijk! Er werd echter nog wel een onderscheid gemaakt tussen de "grote" en de "kleine" wijziging van het huwelijkstelsel.


Vroeger was het zo dat men voor een dergelijke "grote" wijziging (het overstappen van het ene huwelijkstelsel naar het andere), toch ook nog naar de rechtbank moest. De rechtbank moest namelijk deze wijziging "homologeren".


Sinds de recente wet van 18 juli 2008 is dit echter niet meer nodig en moet de rechtbank dus niet meer tussenkomen bij de wijziging van een huwelijksstelsel. Een wijziging kan voortaan gebeuren via een "wijzigingsakte" bij de notaris.


Verder voorziet deze nieuwe wet ook nog in een aantal bepalingen aangaande het publiceren van de wijziging van het huwelijkstelsel. Zo moet voortaan de notaris de wijziging bekend maken in het Belgisch staatsblad door er een uittrekstel (dit is eigenlijk een korte samenvatting) van de wijzigingsakte in te laten publiceren. Deze bekendmaking gebeurt binnen de maand na het opmaken van de wijzigingsakte. Daarenboven moet de notaris ook een uittreksel bekend maken bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de plaats waar het huwelijk werd voltrokken, en aan de notaris die het originele huwelijkscontract bij zich houdt.


 


Vrijdag 16 Oktober 2009

 

 

rss