Waar vandaan: Juridisch advies > Een niet ontvangen factuur betalen?

Een niet ontvangen factuur betalen?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Je plaatst regelmatig advertenties in plaatselijke kranten en vraagt hiertoe steeds om een voorbeeldadvertentie toe te sturen alvorens er effectief tot publicatie wordt overgegaan. Op een bepaald moment loopt het fout en ontvang je dit voorbeeld niet. Na enige tijd ontvang je een aangetekende ingebrekestelling wegens het niet betalen van de factuur van deze krant. Je schrikt, want je hebt nooit een factuur gekregen! Je advertentie is wel geplaatst geweest, maar niet zoals afgesproken! Hoe beoordeelt de rechter een dergelijke zaak?

In de eerste plaats moet nagegaan worden of er een bestelbon werd ondertekend. En welke de algemene verkoopsvoorwaarden zijn (deze staan meestal vermeld op de achterzijde)? Verder moet ook nagegaan worden op er in verband met de gevraagde proefdruk een schriftelijk akkoord opgesteld werd. In dergelijke zaken hangt veel af van de juiste feiten en omstandigheden en zal de rechter deze precies moeten nagaan om daarna zijn oordeel te vellen. Hieronder geven wij een voorbeeld uit de praktijk.

De feiten

Verweerster An (hier diegene die de advertentie liet plaatsen) plaatst 2 afzonderlijke advertenties.

Zij had een bestelbon ondertekend en dus op die manier kennis genomen van de algemene verkoopsvoorwaarden. Ook hier was afgesproken (mondeling) dat zij voor de publicatie een proefdruk zou ontvangen, wat echter niet gebeurde. 6 maanden later vraagt eiser nogmaals een betaling van de twee openstaande facturen. Verweerster An zou ze nooit ontvangen hebben.

Doch zij was in ieder geval niet van plan deze facturen te betalen omdat zij geen proefafdruk had ontvangen. Ook hier wordt de publicatie van de advertentie doorgevoerd.

Eiser Jean(de publiciteitsfirma) gaat niet akkoord met de niet betaling van deze twee achterstallige facturen en stapt naar de rechtbank.

Beoordeling door de rechter

De rechter meent dat ten aanzien van handelaren de aanvaarding van een factuur door de koper, het wettelijk bewijs van het bestaan van de overeenkomst levert. Deze aanvaarding kan uitdrukkelijk, maar ook stilzwijgend gebeuren. Een stilzwijgende aanvaarding kan worden afgeleid uit een niet-handelen.

In handelszaken neemt men in het algemeen aan dat de handelaar de verplichting heeft om op brieven te reageren indien hij zich niet akkoord verklaart met de inhoud ervan. Men gaat er dus vanuit dat indien er niet gereageerd wordt op een factuur (dit binnen een redelijke termijn), men ze dan ook aanvaardt.

Verweerster An haalt hier aan dat ze de facturen nooit ontvangen heeft en ze aldus ook niet stilzwijgend heeft kunnen aanvaarden. Wegens de afwezigheid van de proefdruk vindt zij dat de overeenkomst nooit tot stand is gekomen en wenst zij de facturen ook niet te betalen.

De rechter neemt dit verweer echter niet aan. Hij haalt volgende redenen aan:

- verweerster An tekende een bestelbon en had hierdoor ook kennis genomen van de algemene verkoopsvoorwaarden;

- zij betwist niet dat ze twee bestellingen had geplaatst;

- bij de ondertekening van de bestelbon komt er tussen de partijen een overeenkomst tot stand die hen tot wet strekt;

- dat er eerst een proefdruk moest geleverd worden alvorens dat de overeenkomst daadwerkelijk tot stand komt, kan niet worden aanvaard vermits dit niet uit de bestelbon blijkt;

- verweerster An heeft geen enkel protest geformuleerd betreffende de afwezigheid van de proefdruk;

- de advertenties werden geplaatst, verweerster had hieromtrent geen enkele opmerking.

Om al deze redenen vindt de rechter dat de afgesloten overeenkomst tot een goed einde werd gebracht. De eiser Jean heeft zijn deel van de overeenkomst uitgevoerd, zodat dit ook van verweerster An verwacht wordt. De rechter houdt geen rekening met het feit dat de facturen al of niet werden toegestuurd.

Vrijdag 29 Juni 2007

 

 

rss