Waar vandaan: Juridisch advies > Het retentierecht van de verkoper van een voertuig

Het retentierecht van de verkoper van een voertuig

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     


Een garagehouder verkoopt een wagen en ontvangt een voorschot van  de klant.
Doch de klant laat na het overige saldo op de overeengekomen tijdstippen te betalen.
Heeft de garagehouder hiertegen een verweermiddel?

 De wetgever heeft inderdaad voor dergelijke situaties het zogenaamde "retentierecht" tot stand gebracht.

Dit "retentierecht" houdt in dat de verkoper effectief de moge­lijkheid heeft om de verkochte zaak bij hem te houden tot wanneer de volledige som door de koper werd betaald.

Dit betekent dus dat de verkoper kan weigeren de verkochte zaak te leveren zolang  de volledige koopsom niet werd betaald. Dit "retentierecht" vinden we terug in artikel 1612 van ons Burgerlijk Wetboek.

Het desbetreffende artikel zegt duidelijk dat de verkoper niet verplicht is de zaak te leveren, indien de koper de prijs niet betaalt en de verkoper hem geen termijn voor de betaling heeft toegestaan.

 

Indien de verkoper dit recht effectief wenst te gebruiken, dan zal hij zich wel moeten houden aan een aantal voorwaarden.

Zo moet de retentor (de verkoperschuldeiser) een regelmatig bezit hebben van de zaak waarop de terughouding wordt uitge­oefend. Het gaat hier dus om een bezitterbede of een houder­schap, maar nooit om een juridisch bezit als eigenaar.

De schuldeiser beweert namelijk niet de zaak definitief als eigenaar te mogen behouden, maar stelt alleen zijn verplich­ting tot afgifte van de zaak uit tot de schuld wordt betaald.

 

Een volgende voorwaarde is dat de verkoperschuldeiser de zaak moet terughouden voor zichzelf. Dit betekent dat de terug­houding moet gebeuren om een persoonlijke schuldvordering te vrijwaren en niet om de schuldvordering van een derde te beschermen.

 

Een derde voorwaarde is dat de retentor het bezit van de achtergehouden zaak moet behouden hebben. Vanaf het ogenblik dat de schuldeiser het precair bezit verliest, vervalt ook zijn retentierecht.

 

Een vierde voorwaarde is dat de schuldvordering waarvoor de terughouding gebeurt, nog niet betaald mag zijn en als laatste voorwaarde moet er een verband bestaan tussen de teruggehouden zaak en de schuldvordering tot zekerheid waarvan zij wordt teruggehouden.

 

 Heeft een takeldienst een "retentierecht"?

 

Men kan zich hier echter ook de vraag stellen of een takeldienst eveneens over een dergelijk "retentierecht" beschikt. Dit betekent of de takeldienst het weggeslepte voertuig mag bijhouden tot wanneer de eigenaar zijn factuur betaalt?

In vele gevallen zal op deze vraag ontkennend moeten geantwoord worden. Een takeldienst heeft geen "retentierecht" zoals een verkoper dit wel kan hebben. Het gaat hier dus niet om een bewaargevingcontract. In de praktijk is het echter wel zo dat de takel­dienst de wagen behoudt uit angst dat de eigenaar van de wagen de factuur niet zal betalen indien deze hem later wordt toege­stuurd. Deze situatie is echter onwettelijk. De eigenaar van de wagen kan dan naar de rechter stappen en zijn wagen terugeisen via een kort geding.

 

 

 

 

 

Vrijdag 20 Juli 2007

 

 

rss