Waar vandaan: Juridisch advies > Mijn verzekeraar vordert de uitbetaalde sommen terug!

Mijn verzekeraar vordert de uitbetaalde sommen terug!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Enige tijd geleden was ik betrokken bij een ongeval. Ik had net wat te veel gedronken en was bij het ongeval ook in fout. Mijn verzekeringsmakelaar vertelde mij nu dat het best mogelijk was dat mijn verzekering de door haar uitbetaalde sommen aan de tegenpartij, bij mij zou komen terugvorderen. Ik zou namelijk een "zware" fout hebben begaan door dronken achter te stuur te zitten. Kan mijn verzekering dit effectief doen?

De verzekeraar kan inderdaad overgaan tot het terugvorderen van de bedragen die zij uitbetaalde, doch zij zal zich dan wel moeten houden aan bepaalde opgelegde voorwaarden om dit effectief ten uitvoer te kunnen brengen.

De "regresvordering" van de verzekering

De zogenaamde "regresvordering" of "terugvordering" gebeurt volgens de bepalingen van een Koninklijk Besluit van 14 december 1992 betreffende de modelovereenkomst voor de verplichte aansprakelijkheidsverzekering betreffende motorrijtuigen.

De verzekeraar moet (op straffe van verval van zijn verhaalrecht), zijn verzekeringsnemer of de verzekerde die niet de verzekeringsnemer is, laten weten dat hij zinnens is verhaal uit te oefenen en de aldus door hem betaalde sommen te recupereren.

Dit verhaal van de verzekeraar is van contractuele aard. Het is dan ook de taak van de verzekeraar om aan te tonen dat alle voorwaarden vervuld zijn om het verhaal uit te oefenen en dat de verzekerde tijdig en duidelijk in kennis werd gesteld van zijn voornemen om dit verhaal uit te oefenen van zodra hij kennis krijgt van de precieze feiten welke deze beslissing rechtvaardigen.

In de praktijk gaat de rechter steeds na of de verzekeraar deze voorwaarde wel degelijk vervuld heeft. Zo besliste de rechter onlangs dat indien de verzekeraar niet kan bewijzen dat de verzekerde ingestemd heeft met de algemene polisvoorwaarden waarin het terugvorderingsrecht beschreven staat, deze regresvordering van de verzekeraar niet kan toegestaan worden.

Grove schuld van de verzekerde

De verzekeraar kan in zijn polisvoorwaarden vermelden dat hij van zijn verplichtingen kan bevrijd worden indien er zich gevallen van grove schuld voordoen welke uitdrukkelijk en beperkend in de verzekeringsovereenkomst zijn opgenomen. Hij zal echter wel moeten aantonen dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen deze grove schuld en het ongeval dat zich heeft voorgedaan. Dit is niet altijd even gemakkelijk!

Bij een ongeval dat zich recentelijk voordeed, bleek dat de schadeverwekker een lichte graad van alcoholintoxicatie had, doch hij gaf, volgens de verbalisanten, geen indruk onder invloed van drank te zijn. De bestuurder had een normaal uitzicht, zijn gang en spraak waren normaal, hij had een goede oriëntatie en was zeker niet verward.

Uit deze vaststellingen oordeelde de rechter dan ook dat er hier slechts sprake kon zijn van een "lichte fout", daar er een geringe alcoholintoxicatie aanwezig was. Volgens de rechter was in deze zaak zeker geen grove schuld vanwege de bestuurder terug te vinden.

De rechter besliste in deze zaak dat het rijden onder invloed niet had bijgedragen tot de totstandkoming van het schadegeval. De verzekeraar verliest deze zaak en kan aldus geen regresvordering instellen tegen haar verzekerde.

Is er een verschil tussen dronkenschap en alcoholintoxicatie?

Dronkenschap wordt gedefinieerd als een verlies van controle over zijn daden door het overvloedig innemen van alcohol. Met alcoholintoxicatie wordt eigenlijk alleen bedoeld dat men meer alcohol in het bloed heeft dan wettelijk toegestaan is.

Concreet houdt dit in dat alcoholintoxicatie niet altijd aanleiding geeft tot dronkenschap.

Deze nuance is belangrijk daar de verzekeraar alleen zijn regresvordering kan instellen indien er effectief sprake is van dronkenschap.

In de praktijk zal het de rechter zijn die zich moet uitspreken of er al dan niet dronkenschap is en of de verzekeraar zijn regresvordering wel kan instellen.

Vrijdag 30 Juli 2010

 

 

rss