Waar vandaan: Juridisch advies > Verhuur van een garage: maak een schriftelijk contract!

Verhuur van een garage: maak een schriftelijk contract!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Verhuur van een garage: maak een schriftelijk contract!

Er bereiken ons geregeld vragen van mensen die een bijkomende garage huren. Tijdens deze huurtijd doen er zich in de praktijk vaak problemen voor met de verhuurder. Eén van de belangrijkste problemen is dat de huurder soms van de ene dag op de andere de garage moet verlaten en dit dus zonder enige opzeg! Vele garagehuurders vragen zich dan ook af hoe ze zich best kunnen indekken tegen dergelijke praktijken van hun verhuurder? Welke wetsregels zijn er nu precies van toepassing op de verhuur van een garage? Waarop moet er zoal gelet worden?

Verhuur van een garage: het "gemeen" huurrecht

In België is er een specifieke wet voor zowel de Woninghuur, de Handelshuur als voor de Pacht. Voor wat betreft het gewoon verhuren van bijvoorbeeld een kantoorruimte of een garage is het "gemeen huurrecht" van toepassing en bestaan er dus eigenlijk geen speciale regels. De wettelijke bepalingen betreffende deze "huur van onroerende goederen" zijn opgenomen in ons Burgerlijk Wetboek. Voor wat de verhuur van bijvoorbeeld een garage betreft, halen we hier de belangrijkste principes aan.

Bij de verhuur van een garage zijn de betrokken partijen (zijnde huurder en verhuurder) vrij te bepalen hetgeen zij wensen. Heel veel hangt dus af van wat zij onderling overeenkomen.

Indien er betreffende een bepaald punt niets in hun huurcontract wordt voorzien, dan zal men naar de wettelijke regels ter zake in het Burgerlijk Wetboek moeten grijpen.

Een belangrijk punt is hier vooral de duurtijd van een dergelijk huurcontract. Ook hier zijn de partijen vrij te bepalen wat ze wensen en kan het huurcontract zelfs mondeling worden afgesloten en dit voor een bepaalde of een onbepaalde duurtijd.

Komt er tussen huurder en verhuurder een mondeling contract tot stand, dan zullen het vooral de plaatselijke gebruiken zijn die op het gebied van de duurtijd van het contract soelaas zullen brengen.

Deze plaatselijke gebruiken gaan er in de meeste gevallen vanuit dat de duurtijd van onbepaalde duur is. Ook voor de opzeg van het mondelinge contract zullen de plaatselijke gebruiken toegepast worden: meestal een opzegtermijn van 1 maand.

Uiteraard vinden wij het geen goed idee om geen schriftelijke huurovereenkomst op te stellen.

Her en der kan er wel beroep gedaan worden op plaatselijke gebruiken, maar wat indien er zich problemen stellen in verband met andere mondelinge afspraken die er gemaakt zijn tussen huurder en verhuurder, maar deze later door de ene of de andere partij ontkent worden?? Op dat ogenblik rijst er uiteraard een bewijsprobleem en zal de zaak moeten berecht worden door de rechter.

Best is dus om te opteren voor een schriftelijke huurovereenkomst. Deze kan afgesloten worden voor een bepaalde of een onbepaalde duurtijd. In de schriftelijke huurovereenkomst van onbepaalde duur kan een opzegtermijn opgenomen worden welke door de partijen in acht moet genomen worden bij een eventuele opzeg van het contract. Wordt niets vermeld aangaande de opzegtermijn, dan zullen ook hier de plaatselijke gebruiken geraadpleegd worden. Zowel huurder als verhuurder kunnen dit contract steeds opzeggen.

Wordt het huurcontract afgesloten voor een welbepaalde duurtijd, dan zal het contract na verloop van deze periode automatisch een einde nemen zonder dat de partijen nog een opzeg moeten versturen (uiteraard kunnen de partijen in hun contract bepalen dat er toch nog een opzegging zal moeten gebeuren).

Waar moet u vooral op letten?

Zoals al werd aangehaald rijzen er niet alleen problemen betreffende de duurtijd van het contract. Maar wat indien u bijvoorbeeld de garagepoort beschadigt? Of het mechanisme van de poort laat het afweten? Wie zal voor dergelijke kosten opdraaien? Of wat indien de verhuurder plots de huurprijs wil opdrijven?

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van situaties welke zich in de praktijk maar al te vaak voordoen. Best is dan ook om zich tegen dergelijke gebeurtenissen in te dekken en hieromtrent clausules op te nemen in de huurovereenkomst.

Ons advies is dus: neem zoveel mogelijk clausules op in uw overeenkomst en dek u in tegen zoveel mogelijk gebeurtenissen. Ook wat betreft de huurprijs: geef aan waaruit deze huurprijs precies bestaat, welke kosten er allemaal inbegrepen zijn en welke niet. Probeer zoveel mogelijk discussies te vermijden. Wees zeker niet bang om nog een extra clausule op te nemen in uw contract: het is beter te voorkomen dan te genezen!!

 

Vrijdag 08 Oktober 2010

 

 

rss