Waar vandaan: Juridisch advies > Nieuw: nieuwigheden betreffende alimentatie voor kinderen!

Nieuw: nieuwigheden betreffende alimentatie voor kinderen!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Ons Burgerlijk Wetboek bepaalt dat ouders moeten instaan voor het levensonderhoud van hun kinderen. Door een recente wetswijziging van 19 maart 2010 worden hieromtrent een aantal bepalingen gewijzigd en zijn deze van kracht gegaan sinds 1 augustus 2010. Wat houden deze nieuwigheden nu precies in?

Het levensonderhoud van de kinderen

Gaan de ouders van een kind uit elkaar, dan moet overeengekomen hoeveel alimentatie er zal moeten betaald worden om te voorzien in het levensonderhoud van het kind of de kinderen. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het

levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen. Hier worden door de nieuwe wet voortaan ook de begrippen "gezondheid" en de" ontplooiing" van hun kinderen toegevoegd. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door tot na de meerderjarigheid van het kind.

Met "middelen" wordt voortaan bedoeld alle beroepsinkomsten, roerende en onroerende inkomsten van de ouders, alsook alle voordelen en andere middelen die hun levensstandaard en deze van de kinderen waarborgen.

Welke kosten komen in aanmerking?

Elke ouder draagt bij in de kosten die voortvloeien uit de hierboven aangehaalde verplichting en dit in verhouding tot zijn respectieve aandeel in de samengevoegde middelen.

Deze kosten omvatten de gewone kosten en de buitengewone kosten. De "gewone kosten" zijn alle gebruikelijke kosten met betrekking tot het dagelijkse onderhoud van het kind. Onder "buitengewone kosten" wordt verstaan de uitzonderlijke, noodzakelijke of onvoorzienbare uitgaven die voortvloeien uit toevallige of ongewone gebeurtenissen en die het gebruikelijke budget voor het dagelijkse onderhoud van het kind dat als basis diende voor de vaststelling van de onderhoudsbijdragen, overschrijden.

Met welke inkomsten wordt rekening gehouden?

De nieuwe wet bepaalt welke inkomsten zullen meetellen om het bedrag van de alimentatie voor de kinderen te berekenen. Voortaan zullen niet alleen de officiële inkomsten (zoals bijvoorbeeld beroepsinkomsten, huurgelden en alle ander voordelen die ouders genieten), maar ook alle andere niet-officiële inkomsten!

De "kindrekening"

Op vraag van één van de ouders kan de rechter de partijen verplichten een rekening te openen bij een bankinstelling. Deze rekening wordt dan bestemd tot de betaling van de bijdragen tot het levensonderhoud van de kinderen. Bij het openen van een dergelijke rekening zal de rechter bepalen:

1º De bijdrage van elk der ouders in de kosten van het levensonderhoud van het kind, alsook de sociale voordelen die aan het kind toekomen en die op deze rekening gestort dienen te worden;

2º het maandelijks tijdstip waarop deze bijdragen en sociale voordelen gestort dienen te worden;

3º de wijze waarop over de op deze rekening gestorte sommen kan worden beschikt;

4º de kosten die betaald worden met deze gelden;

5º de organisatie van het toezicht op de uitgaven;

6º de manier waarop tekorten aangevuld zullen worden;

7º de bestemming van de overschotten die op deze rekening gestort worden.

Toepassing van deze nieuwe regels

In vele gevallen zullen ouders al over een akkoord beschikken betreffende het betalen van alimentatie voor hun kind of kinderen. Deze regeling blijft van kracht en kan normaal gezien niet veranderd worden. Dit is echter wel mogelijk indien er zich nieuwe onverwachte omstandigheden voordoen buiten de wil van de ouders. Op dat ogenblik kan de rechter dan wel gebruik maken van de nieuwe bepalingen van de wet van 19 maart 2010.

Vrijdag 17 December 2010

 

 

rss