Waar vandaan: Juridisch advies > Kan een testament aangevochten worden door de erfgenamen?

Kan een testament aangevochten worden door de erfgenamen?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

In onze vorige bijdrage hadden we het over hoe een testament rechtsgeldig kan opgesteld worden en de vormen van een testament. In deze bijdrage bespreken we of er toch nog een mogelijkheid bestaat voor erfgenamen om een testament aan te vechten.

 

 

Het testament moet door de erflater ondertekend worden. Indien de erflater verklaart dat hij niet kan tekenen of daartoe niet in staat is, dan wordt in de akte uitdrukkelijk melding gemaakt van zijn verklaring, alsook van de oorzaak die hem verhindert om te tekenen (artikel 973 van ons Burgerlijk Wetboek). In de praktijk gebeurt het vaak dat erfgenamen een testament aanvechten. Het behoort dan de rechter toe om zich over de geldigheid van het testament uit te spreken.

 

Een praktijkvoorbeeld

 

Erflater Xavier maakt een testament op bij zijn notaris in het bijzijn van twee getuigen. Op het moment van de ondertekening van het testament verklaarde Xavier dat hij dit niet kon ondertekenen omwille van het feit dat zijn hand stijf was. Dit wordt zo opgenomen in het testament. Een paar van de erfgenamen menen dat dit testament niet geldig is omwille van het feit dat de getuigen niet gedurende de ganse tijd van het dicteren aanwezig waren geweest. Ook het argument van Xavier dat door de stijfheid van zijn hand, hij in de onmogelijkheid was om het testament te ondertekenen, aanvaarden de erfgenamen niet! Om hun argumenten kracht bij te zetten leggen de erfgenamen een paar documenten voor die Xavier zou getekend hebben net voor en net na het opmaken van zijn testament.

 

Uit het onderzoek van de zaak blijkt duidelijk dat de twee getuigen gedurende gans de tijd aanwezig geweest zijn en zij dus op geen enkel moment zouden weggegaan zijn.

Verder werd in het testament melding gemaakt van het feit dat Xavier verklaarde het testament niet te kunnen ondertekenen omwille van de stijfheid van zijn hand. Dit werd door de getuigen bevestigd en de getuigen ondertekenen het testament samen met de notaris.

 

De rechter verwijst naar ons artikel 973 BW (zie hierboven) waarin duidelijk wordt aangehaald dat de oorzaak van het niet kunnen ondertekenen van het testament moet vermeld worden in het testament zelf. Dit is in deze zaak wel degelijk gebeurd. De rechter stelt vast dat de documenten welke door de erfgenamen worden voorgelegd, wel degelijk ondertekend werden door de erflater, doch volgens hem betekent dit nog niet dat de erflater in staat was om ten tijde van het opmaken van het testament ook dit document te ondertekenen! Niets bewijst dat de erflater op dat ogenblik toch geen last had van stijfheid in zijn hand en zijn testament zou hebben kunnen ondertekenen!

De rechter beslist dat dit testament geldig werd opgemaakt en dat het voldeed aan de wettelijke bepalingen en voorschriften terzake!

 

Solange Tastenoye

Juriste

 

 

Vrijdag 24 Februari 2012

 

 

rss