Waar vandaan: Juridisch advies > Kosteloos gebruik van landbouwgronden

Kosteloos gebruik van landbouwgronden

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     


Door erfenis ben ik eigenaar geworden van een perceel grond van 80 are. Momenteel kan ik deze grond (akkerland) niet gebruiken, later misschien wel. Daarom dacht ik eraan om deze grond in bruikleen te geven aan een vriend. Deze man is echter landbouwervarkenshouder en ik wens niet dat deze overeenkomst onder toepassing van de pachtwet valt. Kan ik hem deze grond gratis ter beschikking stellen zonder dat deze overeenkomst onder de pachtwet valt?

Bij een kosteloze gebruiksafstand is er inderdaad geen sprake van een pacht.

Een overeenkomst waarbij de ene partij aan de andere om niet een onroerend goed ter beschikking stelt, om het voor een landbouwbedrijf aan te wenden, valt immers niet onder de toepassing van de pachtwet omdat het bezwarende karakter van een huur­overeenkomst ontbreekt.

Bij een kosteloze ingebruikgeving wordt er geen huurprijs of pacht betaald, terwijl dit element een essentieel kenmerk is van een huurovereenkomst.

Wij merken hier echter wel op dat dit dan ook effectief schriftelijk moet worden vastgelegd om latere problemen te vermijden. Het is echter van het allergrootste belang dat in deze overeenkomst vermeld wordt dat het om een "kosteloos gebruik" gaat en er op geen enkele manier enige vergoeding zal betaald worden.

Kan de gebruiker later aantonen dat er een vergoeding werd betaald, dan kan hij onder toepassing van de pachtwet vallen.

 

Vrijdag 02 Mei 2008

 

 

rss