Waar vandaan: Juridisch advies > Geldigheidsduur van een stedenbouwkundige vergunning

Geldigheidsduur van een stedenbouwkundige vergunning

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Er wordt een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd en verkregen voor de bouw van een bijkomende garage. De bouwfirma welke de werken moet uitvoeren komt maar niet opdagen. Vragen dringen zich op : blijft de stedenbouwkundige vergunning wel geldig ? Wordt een bouwvergunning slechts voor een welbepaalde tijd afgegeven?

Sinds 18 mei 1999 heeft men in Vlaanderen een nieuw decreet op de Ruimtelijke Ordening.

Ook volgens de bepalingen van dit decreet moet men in de meeste gevallen over een "stedenbouwkundige vergunning" (vroeger de "bouwvergunning genoemd) beschikken .

Tijdens de oude wetgeving was het ook reeds zo dat een bouw­vergunning slechts geldig bleef indien de werken binnen één jaar werden gestart, en dat er een mogelijkheid bestond om deze termijn met één jaar te verlen­gen.

In de nieuwe regeling wordt de vergunning verleend voor twee jaar. Werden de werken niet aangevat binnen deze termijn van twee jaar na afgifte van de vergunning, dan vervalt de vergun­ning van rechtswege. Ze vervalt eveneens indien de werken twee jaar werden onderbroken of wanneer het gebouw niet winddicht is binnen een termijn van drie jaar na de aanvang van de werken.

Gaat het om inrichtingen waarvoor eveneens een milieuvergun­ning moet afgeleverd worden, dan zal de stedenbouwkundige vergunning opgeschort worden zolang de milieuvergunning niet wordt verleend. Wordt de milieuvergunning echter geweigerd, dan vervalt ook de stedenbouwkundige vergunning van rechtswege en dit vanaf de dag van de weigering in laatste aanleg.

Vrijdag 31 Oktober 2008

 

 

rss