Waar vandaan: Juridisch advies > Ontevreden over dierenarts: wat nu?

Ontevreden over dierenarts: wat nu?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Er bereiken ons geregeld vragen omtrent de misnoegdheid omtrent dierenartsen. Het gaat dan vooral over het oncommercieel optreden tijdens een behandeling, het niet komen opduiken na een dringende oproep waardoor het dier alsmaar zieker werd en uiteindelijk stierf, geen geduld met het zieke dier, het dier met ernstige ziekte niet doorverwijzen waardoor het overleed enz...

Elk van deze gedupeerde stelde zich de vraag wat ze konden doen tegen een dergelijk optreden van hun veearts en of ze aanspraak konden maken op enige vergoeding voor de geleden schade?!

Vooreerst is het steeds raadzaam te proberen om onderling met de veearts tot een akkoord te komen. Indien de veearts toegeeft dat hij een beroepsfout heeft gemaakt, dan kan hij zijn verzekering inschakelen en kan u als gedupeerde vergoed worden voor de schade die u opliep.

In vele gevallen slagen de partijen er echter niet in om tot een dergelijk akkoord te komen en is het aangaan van een rechtszaak dan noodzakelijk opdat de eigenaar van het dier uiteindelijk een schadevergoeding zou kunnen bekomen. In vele gevallen loopt de schadeclaim enorm op en is het instellen van een rechtsgeding onafwendbaar (voor zover de dierenhouder dit uiteraard ziet zitten). Niet iedereen is even happig om een rechtszaak aan te gaan daar dergelijke procedures lang kunnen aanslepen en de kosten uiteindelijk ook nog oplopen.

Verder kan u een klacht bij de Orde der Dierenartsen indienen indien u meent dat uw dierenarts zijn plichten niet nagekomen is.
Deze orde werd in 1950 bij wet opgericht en heeft als voornaamste opdracht het opstellen van een Code van de diergeneeskundige plichtenleer. Dit opstellen gebeurt door de Hoge Raad van de Orde. Bovendien moet elke dierenarts die het beroep effectief wenst uit te oefenen, zich laten inschrijven op de lijst van de Gewestelijke Raad. Hij dient een vragenlijst in te vullen en deze moet terug overgemaakt worden aan de Orde waarna de veearts dan een lidnummer krijgt.

De Gewestelijke Raad heeft tuchtrechterlijke bevoegdheid en staat in voor het houden van toezicht op het naleven van de plichtenleer.

Op 28 augustus 1991 kwam de wet op de uitoefening van de dierengeneeskunde tot stand.

De principes van de artikels 13 en 14 van deze wet zijn zowat terug te vinden in de artikels 26 en 27 van de Code der Plichtenleer. Deze laatste artikels hebben het over de rechten en plichten van de veearts bij de uitoefening van zijn beroep.

Zo is elke dierenarts verplicht om :

- alle wetten in verband met de uitoefening van zijn beroep te respecteren;

- voldoende tijd te spenderen aan een grondig onderzoek van het zieke dier;

- voldoende informatie te geven aan de cliënt en hem te in te lichten omtrent de kostprijs en het risico van de behandeling die hij wenst uit te voeren;

- overbodige bezoeken te vermijden;

- professioneel, eerlijk en toegewijd tewerk te gaan;

- te waken over het welzijn van de dieren enz...

Vindt u dat uw dierenarts zich schuldig maakt aan wantoestanden of meent u dat hij zijn verplichtingen niet nakomt, dan kan u een schriftelijke klacht formuleren en deze sturen naar de Nederlandstalige Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen, samen met alle documenten welke te maken hebben met de zaak (bijvoorbeeld facturen, autopsieverslag enz...) Daar deze Raad slechts één keer per maand samenkomt moet u er wel rekening mee houden dat het even kan duren eer u een antwoord krijgt.

Vrijdag 07 November 2008

 

 

rss