Waar vandaan: Juridisch advies > Wij gaan scheiden: wie krijgt de hond?

Wij gaan scheiden: wie krijgt de hond?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Het zijn steeds pijnlijke situaties; de gehuwde levenspartners komen niet meer overeen en besluiten uiteindelijk om uiteen te gaan. En dan komt de strijd op gang betreffende de verdeling van de goederen, het hoederecht over de kinderen, het te betalen onderhoudsgeld en... de hond! Wie krijgt de hond?!

Om een antwoord te kunnen formuleren op deze vraag is het in eerste instantie noodzakelijk om een overzicht te geven van de verschillende manieren waarop men tot een echtscheidingsprocedure kan overgaan. In België kan men een echtscheidingsprocedure op verschillende manieren op gang brengen. De vereffening en de verdeling van de goederen, het hoederecht en het bezoekrecht van de kinderen e.d., moeten bekeken worden volgens de procedure tot echtscheiding die op gang wordt gebracht.

Zo is er in de eerste plaats de "echtscheiding door onderlinge toestemming". In deze procedure komen de partijen onderling overeen hoe ze al hun hebben en houden gaan verdelen. Alles gebeurt hier dus onderling en uiteindelijk zullen de huwelijkspartners een "regelingsakte" opmaken waarin zij hun overeenkomsten schriftelijk vastleggen.

Daarnaast is er dan nog de "echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting". Hier komen de partijen niet onderling tot een akkoord en zal de rechter de knoop moeten doorhakken.

Op de vraag wie er nu de hond krijgt na de echtscheiding, kan niet geantwoord worden door te verwijzen naar een welbepaald wetsartikel. Er is namelijk geen enkel wetsartikel of reglement waarin letterlijk staat wie de hond krijgt bij echtscheiding.

Wel moet gekeken worden naar de wetsbepalingen omtrent de verdeling van de goederen.

Bij de echtscheiding door onderlinge toestemming, kunnen beide echtgenoten onderling overeen komen hoe hun goederen (en dus ook de hond) zullen verdeeld worden. Zij zijn dus verplicht om een regeling te treffen omtrent alles, dus ook over het feit wie de hond zal mogen meenemen. Komen zij niet tot een besluit dan kan er ook geen sprake meer zijn van een "echtscheiding door onderlinge toestemming" en zullen de echtgenoten een andere echtscheidingsprocedure op gang moeten brengen.

Het zal dan uiteindelijk de rechter zijn die zal beslissen wie de hond zal mogen meenemen.

Het is echter ten zeerste aan te raden om in een dergelijke situatie toch te proberen tot een onderlinge overeenkomst te komen. Het is geen pretje om van je hond afstand te moeten nemen en gerechtelijke procedures kunnen lang aanslepen en kunnen ook nog kostelijk zijn!

Vrijdag 14 November 2008

 

 

rss