Waar vandaan: Juridisch advies > Muur zorgt voor burenhinder!

Muur zorgt voor burenhinder!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Er bereiken ons heel wat vragen omtrent "burenhinder". Dergelijke "burenhinder" kan zich voordoen op vele manieren. Niet alleen lawaaihinder of geurhinder manifesteren zich veel in de praktijk, maar ook het ontnemen van zichten komen meer en meer voor. Zo bijvoorbeeld de situatie waarbij uw nabuur een muur of dergelijke optrekt tussen zijn en uw eigendom en dit tot aan de straatkant. In vele gevallen heb je dan als nabuur geen goed zicht meer om de rijbaan op te rijden. Je vraagt je dan ook af of je hiertegen iets kan ondernemen?

Het antwoord op deze vraag illustreren we graag aan de hand van een recent praktijkgeval waarover de rechter zich heeft moeten uitspreken.

A en B zijn eigenaars van naast elkaar liggende eigendommen welke beiden uitkomen op de openbare weg. B heeft in de scheidingslijn een hoge platen muur aangebracht. A klaagt erover dat indien hij via zijn oprit naar de openbare weg toerijdt, hij geen zicht heeft op de openbare weg en dat de blinde muur van B hiervan de oorzaak is.

Vermits zij onderling niet tot een overeenkomst komen, ziet A zich verplicht deze zaak voor de rechter te brengen.

A baseert zijn vordering op het feit dat deze stoornis een verbreking betreft van het "evenwicht in de gewone nabuurschappen". De vraag welke hier door de rechter moet beantwoordt worden is of deze stoornis al dan niet "buitensporig" is?

De rechter oordeelt dat de platenmuur misschien geen beletsel zou gevormd hebben in de tijd dat een uitrit slechts gebruikt werd door voetgangers in een landelijke sfeer, doch in onze moderne samenleving is dit niet meer geval. "De minste verantwoordelijkheidszin die ondertussen van buren onderling kan verwacht worden, bestaat erin dat zij niet zelf levensgevaarlijke constructies oprichten of in stand houden", aldus de rechter.

Hij meent dan ook dat een gedeeltelijke verwijdering van de muur in kwestie een absolute noodzaak is in verband met het actuele verkeersrisico. Hij vindt dat de privacy van B kan gevrijwaard blijven door een andere aanleg van de voortuin welke dan gepaard gaat met de gedeeltelijke verwijdering en verlaging van de muur.

A vraagt een sanctie in natura, een eis welke door de rechter wordt ingewilligd door het gedeeltelijk slopen van de muur, zodat een minimaal uitzicht voor A gevrijwaard wordt.

B krijgt één maand de tijd om deze uitspraak uit te voeren; indien hij zich hier niet aan houdt verleent de rechter machtiging aan A om de werken zelf uit te voeren op kosten van B.

Vrijdag 21 November 2008

 

 

rss