Waar vandaan: Juridisch advies > Blokkering van bankrekeningen bij overlijden

Blokkering van bankrekeningen bij overlijden

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Mijn moeder is reeds 10 jaar overleden en mijn vader verkeert momenteel ook in een slechte gezondheidstoestand. Hij maakt zich zorgen omtrent zijn spaarrekening bij de bank en zijn bankkluis. Dikwijls hoort men mensen vertellen over "het blokkeren van de rekening" bij overlijden.

Graag zou ik willen weten hoe dit nu juist in zijn werk gaat.

Het is inderdaad zo dat bij een overlijden alle bankrekeningen (dit zijn alle zichtrekeningen, spaarboekjes, termijnrekenin­gen enz...) geblokkeerd worden. Ook een brandkast wordt verze­geld.

Volgens het wetboek der successierechten is de verhuurder van een kluis (de bankier dus) verplicht om bij het overlijden van de klant de bankkluis onmiddellijk te verzegelen. De bankin­stellingen hanteren deze strenge regels omdat zij niet in de mogelijkheid zijn om na te gaan of de personen die zich aan­melden wel effectief de erfgenamen zijn. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat de overledene een testament heeft gemaakt en juist de personen die zich in de bankinstelling aanmelden, uitgesloten zijn van de erfenis.

Om de brandkoffer terug te kunnen openmaken zal de bankier steeds een "akte van bekendheid" en een volmacht vorderen. Bij de opening moeten dan alle erfgenamen aanwezig zijn evenals een ambtenaar van het bestuur der registratie en domeinen.

Voor de gewone bankrekening is het mogelijk dat de bankier slechts een brief van de notaris vraagt om de blokkering op te heffen.

Vrijdag 16 Januari 2009

 

 

rss