Waar vandaan: Juridisch advies > De "ingebrekestelling"

De "ingebrekestelling"

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Onze juridische dienst wordt overladen met vragen van mensen welke problemen hebben met het uitvoeren van één of ander contract of overeenkomst. Het niet-naleven van de overeengekomen bepalingen uit zich op allelei vlakken.

Enkele voorbeelden uit de praktijk :

- een landbouwer die zijn tractor niet tijdig geleverd krijgt, of er schort iets aan de tractor en de leve­rancier herstelt niet of laattijdig;

- een landbou­wer die aardappe­len levert aan een handelaar en deze laatste betaalt niet.

- een particulier verkoopt een dier of een zaak en de koper betaalt niet;

- een consument koopt een zaak die niet voldoet;

- de levering van een zaak of product gebeurt niet of veel te laat enz...

In al deze gevallen heeft het juridisch gezien niet veel nut om een telefoontje te plegen naar de partij welke in gebreke blijft. In dergelijke omstandigheden raden wij steeds aan om zo spoedig mogelijk een "ingebrekestelling" te verzenden door middel van een aangetekende brief. Iedereen weet allicht dat mondelinge confrontaties of gesprekken geen enkele juridische waarde hebben.

Daar velen niet weten wat er juist in een dergelijke ingebrekestelling moet vermeld worden, geven wij hieronder een voorbeeld. Het spreekt voor zich dat de inhoud omtrent de feiten verschillend zal zijn van geval tot geval.

Een voorbeeld

Naam en adres van de afzender Plaats en datum

Aangetekend

Betreft : koopovereenkomst van...(datum en referentienummer)

-------

Gachte Mevrouw,

Geachte Heer,

Op .......kocht ik bij u een .......... (hier volgt dan best een omschrijving van de juiste feiten en de gebreken). Er is hier duidelijk sprake van een ............. waaraan u zich niet gehouden hebt.

Deze brief geldt dan ook als ingebrekestelling.

Mag ik u bijgevolg verzoeken zoniet in het kader van de in het contract voorziene bepalingen, dan toch op grond van de terza­ke geldende wettelijke bepalingen, zo vlug mogelijk tot .....

over te gaan.

Mag ik erop rekenen dat deze ...........zo spoedig mogelijk gebeurt?

Uiteraard behoud ik mezelf alle eventuele rechten op bijkomen­de schadevergoeding voor, onder meer wegens ....... (bijvoor­beeld gebruiksderving, of gebruik van een defect goed) en op de ontbinding van onze overeenkomst bij niet-naleving ervan.

In de overtuiging dat u op mijn voorstel zult ingaan,

verblijf ik,

Hoogachtend

Handtekening

Besluit

Kom je met de tegenpartij tot een akkoord (bv tijdens een mondeling gesprek), verlies dan geen tijd en zet hetgeen je overkomt onmiddellijk op papier. Maak zoveel exemplaren als er partijen zijn en vergeet deze overeenkomst niet te ondertekenen en te dagtekenen. Het is de bedoeling dat elk van de betrokken partijen een origineel exemplaar krijgt van het door hen ondertekende contract.

Vrijdag 23 Januari 2009

 

 

rss