Waar vandaan: Juridisch advies > Betaling van een vergoeding bij recht op uitweg!

Betaling van een vergoeding bij recht op uitweg!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Ik gebruik een uitweg van een buurman voor het betreden van mijn eigendom. Enkele weken geleden zei hij mij dat hij hiervoor een vergoeding ging vragen en nog wel met terugwerkende krac­ht. Kan hij dit doen? Zo ja, hoeveel bedraagt een vergoeding?

Omtrent uitwegen rijzen in de praktijk heel wat problemen. Niet alleen omtrent het toekennen van een uitweg, maar ook in verband met het bezwaren van de uitweg en ook betreffende de eventueel te betaling vergoeding.

Artikel 682, paragraaf 1 van het Burgerlijk Wetboek zegt dat "de eigenaar wiens erf ingesloten ligt omdat dit geen voldoen­de toegang heeft tot de openbare weg en deze toegang niet kan inrichten zonder overdreven onkosten of ongemakken, kan, voor het normale gebruik van zijn eigendom naar de bestemming ervan, een uitweg vorderen over de erven van zijn naburen, tegen betaling van een vergoeding in verhouding tot de schade die hij mocht veroorzaken."

Artikel 685 van hetzelfde wetboek stelt dat de vordering tot vergoeding, in het geval van artikel 682, vatbaar is voor verjaring en de uitweg moet blijven bestaan, hoewel de vordering tot vergoeding niet meer ontvankelijk is.

Uit deze twee artikels kunnen wij opmaken dat de eigenaars van het perceel waarover U een uitweg hebt, niet het recht hebben een vergoeding te vragen met terugwerkende kracht.

Verder bestaat er geen enkele wettekst die zegt dat hij die een uitweg gebruikt verplicht is een vergoeding te betalen voor het gebruik ervan.

Artikel 682 zegt alleen dat diegene die een uitweg heeft over de erven (of het erf) van zijn nabuur, gehouden is tot het betalen van een vergoeding voor de schade die hij zou toebren­gen.

Wat betreft nu het bedrag van de vergoeding, hierover bestaan er geen wettelijke barema's. Daarom zal alles afhan­gen van de werkelijk geleden schade.

Indien jullie hieromtrent niet tot een akkoord komen, dan zal het de rechter zijn die zich over deze vergoeding zal moeten uitspreken (indien uw buurman het zover drijft uiteraard). Zijn beoordeling hangt af van de juiste feiten en omstandigheden en de interpretatie die hij eraan geeft. Wij zouden hier dus gewoon afwachten en zien wat uw buurman zal doen.

Vrijdag 30 Januari 2009

 

 

rss