Waar vandaan: Juridisch advies > Voorkooprecht van de huurder

Voorkooprecht van de huurder

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Twee jaar geleden heb ik mijn bedrijf overgelaten. Een deel van mijn gronden zijn verkocht en andere verpacht. Er is echter ook een perceel waarop een kleine woning staat die aan een jong koppel verhuurd is. Nu ik van plan ben om ook dit pand te verko­pen, beweren de huurders dat zij een voor­koop­recht zouden hebben op dit goed. Is het mogelijk dat een gewone huurder van een woning met tuin, een voorkooprecht kan uitoe­fenen?

Normalerwijs heeft de huurder van een woning of handels­pand geen voorkooprecht. Dit voorkooprecht bestaat wel in de pachtwet, waar het zelfs een inbreuk op de rechten van de pachter betekent indien het voor­kooprecht hem niet wordt toegestaan (behalve dan in een paar uitzonderlijke gevallen).

Toch is het in de praktijk niet uitgesloten dat ook een gewone huurder aanspraak kan maken op een voorkooprecht. Dit recht kan hem in de huurovereenkomst toegestaan zijn.

De partijen zijn bij het afsluiten van een huurovereenkomst vrij om schikkingen te treffen omtrent een eventueel voorkoop­recht. Zij kunnen zelfs overeenkomen om dit recht aan iemand anders over te dragen, welke de te volgen procedure is en de eventueel te betalen schadevergoeding bepalen in geval van miskenning van het voorkooprecht.

Is een dergelijk conventioneel voorkooprecht voorzien in de huurovereenkomst, dan moet de eigenaar zich daar ook aan houden. Hij zal, indien hij het pand wenst te verkopen, het voorkooprecht aan zijn huurder moeten aanbieden. Doet hij dit niet, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor de eigenaar en kan hij gehouden worden tot het betalen van een schadevergoe­ding.

Indien echter blijkt dat in de huurovereenkomst niets werd overeengekomen betreffende een voorkooprecht, dan moet die ook als onbestaande beschouwd worden en kan de huurder op geen enkel voorrecht aanspraak maken.

Opmerking

We merken hier op dat de hierboven staande regeling van toepassing is voor de gewone huurovereenkomsten, maar niet voor Pachtovereenkomsten. Binnen de Pachtwet wordt er wel degelijk een voorkooprecht voorzien voor de pachter van een landeigendom. Doch onder bepaalde omstandigheden kan het wel mogelijk zijn dat de pachter toch geen voorkooprecht geniet.

Vrijdag 06 Februari 2009

 

 

rss