Waar vandaan: Juridisch advies > Wie is eigenaar van boomwortels?

Wie is eigenaar van boomwortels?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Als landbouwer pacht ik een stuk perceel van ongeveer 1 ha. Op deze weide stonden een aantal zeer hoge bomen. De eigenaar heeft deze nu laten vellen omdat ze voor nogal wat problemen zorgden. De bomen zullen later worden meege­nomen door een firma, terwijl de tronken en wor­tels van de bomen gewoon zijn blijven zitten in de grond.

De eigenaar meent nu dat ik de eigendom heb van de achterge­ble­ven tronken en vindt dan ook dat ik moet instaan voor het weghalen van deze tronken. Is dit mogelijk?

Mag hij zomaar steeds het perceel grond betreden om er aan de afgehakte bomen te werken ?

Wat betreft uw vraag omtrent de eigendom van de "tronken" van de gevelde bomen, menen wij dat deze toebehoren aan de eige­naar.

Dit is ons inziens af te leiden uit het artikel 28 van de pachtwet waarin bepaald wordt dat de pachter geen nieuwe aanplantingen mag doen zonder de schriftelijke toestemming van de verpachter. Toch blijft deze materie delicaat en lopen de meningen hieromtrent vaak uiteen.

In sommige uitzonderlijke gevallen, zoals bijvoorbeeld van knotwilgen die dienst doen als afsluiting, zou men kunnen aannemen dat de pachter het voordeel heeft van het brandhout voortkomend van deze wilgen omdat hij ook moet instaan voor het onderhoud van de afsluitingen, doch volstrekte zekerheid bestaat er op dit punt in de rechtspraak niet.

De pachter heeft inderdaad wel de verplichting bij de bebou­wing van het pachtgoed te handelen als een goed huisvader en hij moet alsdusdanig het goed ook zelf onderhouden. Doch ons inziens houdt dit niet in dat hij effectief eigenaar is van de bomen die dienen tot afsluiting.

Wij menen dus dat uw eigenaar eigenaar blijft van de bomen en de tronken.

Wat betreft uw vraag omtrent het te pas en te onpas betreden van de weide die u van hem pacht, verwijzen we hier naar artikel 1719 van ons Burgerlijk Wetboek. Dit artikel stelt duidelijk dat de verhuurder verplicht is om de huurder (hier de pachter, uzelf dus), het rustig genot te verlenen van het goed zolang de huur duurt!

Dit betekent dus con­creet dat hij niet zomaar te pas en te onpas uw perceel grond mag betreden (tenzij u natuurlijk toestemming zou geven!)

U kan uw eigenaar hieromtrent eens aanspreken en hem vragen dit niet meer te doen. U kan dan dit gesprek bevestigen door hem hierover een aangetekende brief te sturen. Gaat hij hier niet op in, en blijft hij uw weiland zomaar betreden, dan kan u hem oproepen voor een verzoening bij de plaatselijke vrederechter. Lukt ook dit niet, dan kan u hem effectief dagvaarde.

 

 

Vrijdag 13 Februari 2009

 

 

rss