Waar vandaan: Toerisme > Caraïben > Aruba > Informatie

Caraïben > Aruba > Informatie

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Aruba ligt op 25 Km ten noorden van Venezuela en 68 Km ten westen van het eiland Curaçao. Het is 31,5 Km lang en 10 Km breed op het breedste punt. De totale oppervlakte van het eiland bedraagt 184 Km². De gemiddelde jaartemperatuur is 27,5 ° C, met een constante noordoostelijke afkoelende wind. De warmste maanden zijn augustus en september, de koelste maanden zijn januari en februari.  De gemiddelde hoeveelheid regen per jaar is minder dan 510 mm, de gemiddelde vochtigheidsgraad is 76 %. Net als Curaçao en Bonaire heeft Aruba een karige vegetatie. Het landschap van het binnenland (de cunucu) bestaat uit schrale plantengroei met struiken, cactussen , de vreemde door de wind gebogen divi divi bomen, en de typische kleine rode bloempjes, de fioritas. Deze schraalheid wordt nog versterkt door de talrijke grotten en een grote hoeveelheid stof.

Aruba is een van de weinige Caraïbische eilanden waar de oorspronkelijke Indiaanse bevolking niet werd uitgemoord. Vandaag zijn er echter geen echte volbloed-indianen meer te vinden. De  hedendaagse bewoners van Aruba stammen af van de Arawak indianen vermengd met Spaans en  Nederlands kolonistenbloed .

Op Aruba bevonden zich geen plantages, dus werden er geen Afrikaanse slaven ingevoerd. Het waren de indianen zelf die zich bezighielden met het kweken van paarden, geiten, runderen en schapen, en de handel hierin met de andere Nederlandse eilanden. Men liet hen min of meer alleen. Ze onderhielden wel geregelde contacten met de continentale indianen. Ze leefden vooral in het noorden, in Ceru Cristal en daarna in Alto Vista, waar in  1750 de eerste katholieke kerk werd gebouwd.

De laatste indianen die nog de oorspronkelijke indianentaal spraken werden rond 1800 in urnen begraven. De latere indianen verloren geleidelijk hun eigen taal en cultuur. Toen Lago Oil naar Aruba kwam, vonden veel Britse West-Indiërs werk in de raffinaderij van San Nicolas. Hierdoor werd het Caraïbische Engels hier de voertaal in plaats van het Papiamento. De totale bevolking vandaag bedraagt ongeveer 84.500 inwoners. Er zijn zowat 40 verschillende nationaliteiten, slechts twee derden van de bevolking werd op het eiland zelf geboren. De officiële taal is het Nederlands, Papiamento is de belangrijkste voertaal, naast Spaans en Engels. De bevolking is heel verwelkomend, het misdaadcijfer is heel laag.

 

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Arakea