Privézwembad: hou het veilig!

Privézwembad: hou het veilig!

Met de hitte van de voorbije zomers hebben veel gezinnen zich een zwembad aangeschaft of het opblaasbare kinderbadje vervangen door een degelijk zwembad. Wilt u op een veilige manier afkoelen of zwemmen in uw eigen zwembad? Volg dan deze tips...

Welk model kiezen?

Er bestaan twee types privézwembaden: zwembaden die volledig of half in de grond zijn ingebouwd, en vrijstaande zwembaden. Het laatste type is gemakkelijker te installeren en vergt geen graafwerken. Het kan snel in elkaar worden gezet en afgebroken, en is de ideale oplossing voor wie geen definitieve of dure constructie wil.
Een ingebouwd model kost immers tussen de 1.800 en 10.000 euro, een vrijstaand model tussen de 200 en 3.000 euro.

Sinds enkele jaren is er nog een derde type zwembad in de handel te krijgen: het ecologische zwembad. Het heeft veel weg van een natuurlijke vijver en bevat een selectie van planten die het water zuiveren en van zuurstof voorzien. Het enige nadeel is het prijskaartje: een ecologisch zwembad kost al gauw 20.000 €.

Hoe het water zuiver houden...

Het water van het zwembad moet aangenaam zijn om naar te kijken, van ver en ook van dichtbij. Het moet dus worden beschermd tegen elke vorm van vervuiling die de badgasten en het natuurlijke milieu meebrengen. De aanschaf van een filterpomp en een bodemzuiger zal dus vaak noodzakelijk zijn.

De eerste keer dat het zwembad wordt gevuld, moet dat zeker met stadswater gebeuren. Daarna moet u de pomp in gang zetten, chloor in het water doen en de pH controleren. De pH moet tussen 7,2 en 7,6 liggen en kan worden bijgestuurd door toevoeging van een zuur (als de pH te hoog is) of van een base (als de pH te laag is).

Aangeraden wordt om pas 48 uur na de volledige behandeling het water in te gaan. Zeer belangrijk: hypochloriet van soda - het product dat gewoonlijk wordt gebruikt om het water te chloren - en het zuur waarmee de pH-waarde omlaag wordt gehaald, mogen buiten het water niet met elkaar in contact komen, en zeker niet in een gesloten ruimte (een kelder, berging, enz....). De chemische reactie die daarbij zou plaatsvinden, maakt meteen chloorgassen vrij die extreem gevaarlijk zijn voor de mens en die de luchtwegen aantasten. Wees dus heel voorzichtig als u deze producten gebruikt en lees aandachtig de instructies van de producent.

Als uw zwembad eenmaal is geïnstalleerd, moet u het dagelijks ontsmetten. Een kleine dosis chloor (1,5 tot 2 milligram per liter) volstaat daarvoor: het is niet de bedoeling dat uw zwembad vol chemicaliën zit...

Een dagelijkse schoonmaakbeurt, toevoeging van vers water, en een wekelijkse controle van de pH vervolledigen het lijstje van handelingen die onontbeerlijk zijn om veilig en zorgeloos te kunnen baden.

Kleine kinderen: actief toezicht, passieve bescherming

In België zijn er nog geen wetten rond de veiligheidsmaatregelen die moeten worden toegepast in privézwembaden. Het is in ieder geval raadzaam om een passieve bescherming rond het zwembad aan te brengen (bijvoorbeeld een gesloten schutting of een alarmsysteem).

Deze systemen zijn wel niet 'waterdicht' en er moet dus best altijd iemand in de buurt zijn die een oogje in het zeil houdt. Vergeet ook niet het laddertje van het zwembad weg te halen als u het niet gebruikt - als dat technisch mogelijk is natuurlijk - en laat ook geen speelgoed achter in het water. Kleine kinderen worden erdoor aangezogen.

Wees ten slotte ook voorzichtig met de onderhoudsproducten. Hou ze zeker buiten het bereik van kinderen.

Auteur: Aline Goosens, met medewerking van de studiedienst van Test-Aankoop.