Een appartement huren voor de vakantie: enkele tips

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgeloos thuis,...> Vakantie > Een appartement huren

Een appartement huren voor de vakantie: enkele tips

Wist u dat bijna 1 op de 3 skiërs tijdens de wintervakantie een huis of een appartement huurt? De grote meerderheid hiervan ondervindt geen enkel probleem, maar sommigen hebben minder geluk. "We hebben voor de vakantie via het Internet een huis gehuurd bij een particulier", vertelt Chantal. "We hebben geen contract getekend, maar ik had voor alle zekerheid 20% van de huurprijs vooruitbetaald. Toen we ter plaatse aankwamen, kregen we een koude douche! Het huis was vuil, het beddengoed was niet gewassen en de huishoudtoestellen werkten niet meer." Om dit soort onaangename verrassingen te vermijden, is het ordewoord: wees op uw hoede!

Maak de juiste keuze

Er zijn grosso mode twee mogelijkheden als u een appartement of een huis wilt huren voor de vakantie: u huurt direct van de eigenaar of u werkt via een tussenpersoon (touroperator, toeristische dienst, immobiliënkantoor...). Maar zoals Veerle De Boeck zegt, algemeen secretaris van het ABTO (Association of Belgian Touroperators), "vakantiegangers die rechtstreeks van de eigenaar een appartement huren in Zwitserland, Oostenrijk of in Frankrijk riskeren om, in geval van geschillen, de zaak voor een rechtbank van een van deze landen te moeten laten behandelen. Dat is niet het geval voor vakantiegangers die kiezen voor een tussenpersoon in België."
Een ander belangrijk element: op het moment dat u de prijzen vergelijkt, moet u ook rekening houden met de onkosten en diensten die in de verschillende formules inbegrepen zijn: verblijfstaks, lasten, huur van het beddengoed, huishoudtoestellen die al dan niet ter beschikking staan, schoonmaak aan het einde van het verblijf...

Het contract tekenen

Contact met de eigenaar of de tussenpersoon uitsluitend per post of e-mail houdt altijd een zeker risico in. Ideaal is dat u voor u ook maar een cent betaalt eerst een huurcontract laat opstellen en dat door beide partijen laat tekenen. De punten die er zeker in moeten zijn opgenomen: de duur van het verblijf (datum en uur van aankomst en vertrek), een gedetailleerde beschrijving van de plaatsen, de prijs, het bedrag dat te betalen is voor de kosten, het voorschot (liefst niet meer dan 25% van de totale som), de waarborg, de commissie (als u met een tussenpersoon werkt) en de verblijfstaksen. Ga ook na of de clausules van annulering van de huur wettelijk zijn. En informeer u ten slotte bij uw verzekering over de eventuele mogelijkheid om een verzekering af te sluiten voor brand, waterschade en glasbreuk.

Eenmaal ter plaatse...

Zorg ervoor dat de eigenaar aanwezig is bij uw aankomst en eis dat er een plaatsbeschrijving wordt gemaakt. Als de kosten niet in de huurprijs zijn inbegrepen, mag u niet vergeten de verschillende meterstanden op te nemen. Als het appartement of het huis niet beantwoordt aan de inlichtingen die u vooraf zijn verschaft door de verhuurder, mag u het saldo van de huurprijs niet betalen. Neem foto's en verlaat het gebouw zo snel mogelijk. Laat vervolgens de afwijkingen of gebreken vaststellen door een deurwaarder. Als u toch beslist om in het gebouw in te trekken, hebt u het recht om een vermindering van de afgesproken prijs te onderhandelen. Vergeet bij uw vertrek niet, ongeacht of het goed of slecht verlopen is, een nieuwe plaatsbeschrijving te maken en neem de meterstanden op. Zo vermijdt u dat de eigenaar zich onbillijk opstelt tegenover u.

Auteur: Aurélie Bastin, journaliste Vivio