Bent u goed verzekerd tegen stormschade?

Bent u goed verzekerd tegen stormschade?

Afgerukte daken, weggewaaide dakpannen... Na de storm van 14 juli zijn de schadedossiers bijna letterlijk bij de verzekeringsmaatschappijen binnengestroomd. Maar hoe goed bent u eigenlijk verzekerd?

Woningverzekering

Als u schade lijdt als gevolg van een storm, bent u hiervoor door uw woningverzekering verzekerd. De schade valt onder het luik storm van uw polis. Dit luik is een basiswaarborg van de woningverzekering en is dus automatisch inbegrepen. Alleen de waarborgen "diefstal en vandalisme" evenals "onrechtstreekse verliezen" (waarbij de schadevergoeding met 10% wordt opgetrokken bij een schadegeval) zijn facultatief.

Eigenaar of huurder

Als u eigenaar van de woning bent, dan zal uw verzekering de schade aan het gebouw vergoeden. Als u evenwel huurder van de woning bent, dan kan u in principe niet aansprakelijk worden gesteld voor de stormschade aan het gebouw. Mocht dit toch het geval zijn, dan kunt u alsnog beroep doen op uw verzekering 'huurdersaansprakelijkheid'.

Wat moet u doen in geval van schade?

Uw eerste reflex moet zijn om maatregelen te nemen om verdere beschadiging van de woning te voorkomen. Controleer bijvoorbeeld of er nog meer dakpannen loszitten die kunnen afwaaien en dek het dak eventueel af met een zeil. Vergeet ook niet om foto's te nemen van de schade. Dit vergemakkelijkt het werk van de verzekeringsmaatschappij, waardoor de procedure van terugbetaling sneller zal verlopen. Zorg dat de foto's duidelijk genoeg zijn en dat de aard van de schade duidelijk te zien is. U moet ook contact opnemen met de verzekeraar om een schadeaangifte te doen. Doe dat als het enigszins kan binnen 10 dagen. Zeker als u wenst over te gaan tot herstellingen, is het belangrijk dat de verzekeringsmaatschappij hiervan op de hoogte is, zodanig dat zij met u hieromtrent afspraken kan maken (bv. beschadigde stukken bijhouden, controle door een schade-inspecteur).

Beperkingen van de woningverzekering

Schade aan roerende goederen die zich buiten de woning bevinden, zijn niet gedekt door de woningverzekering. Een voorbeeld: de tuinmeubelen op uw terras zijn weggewaaid en beschadigd : in dat geval betaalt uw verzekeringsmaatschappij niets terug.

De franchise in geval van schade

Als u een schadegeval hebt, gaat er van de schadevergoeding een franchise af. Een voorbeeld: de franchise of vrijstelling bij de storm van 14 juli bedroeg 224,92 euro.

Schade bij de buren...

Uw dakpannen waaien af en beschadigen de woning van uw buurman. In dat geval kan u aansprakelijk worden gesteld. Uw verzekeringsmaatschappij zal dan dit type schade vergoeden op basis van ede automatische waarborguitbreiding 'verhaal van derden'.

Auteur: Thomas Coucq, journalist ViVio