5 tips om een goed studentenkot te vinden

5 tips om een goed studentenkot te vinden

1. Welk type van kot ?

Voor u zich op de zoekertjes stort, moet u uitmaken welk type van behuizing u wilt: een individueel kot - ideaal voor wie van zijn privacy houdt - of een kot in een gemeenschapshuis - wat betekent dat sommige ruimtes en activiteiten gedeeld worden? Andere mogelijkheden zijn een peda van de universiteit, een kamer bij particulieren, een studio of een appartement dat gedeeld wordt met anderen.

2. Waar ?

Het tweede belangrijke criterium is de plaats. Ideaal is om een kot te zoeken in de buurt van waar uw kind les zal volgen. Let er ook op of winkels en openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken zijn.

3. Welke prijs ?

Momenteel ligt de huurprijs op ongeveer 250 euro per maand voor een kamer met kitchenette en gemeenschappelijke badkamer. Het bedrag kan schommelen afhankelijk van de grootte, de ligging en het type kot dat u kiest. Hou ook rekening met het bedrag van de nevenkosten (al dan niet in de huur inbegrepen) als u de prijzen vergelijkt, en kijk ook of er een internetverbinding en een aansluiting voor kabeltelevisie aanwezig is.

4. Op welke elementen moet u goed letten voor u tekent ?

Sinds 5 juni 2007 is een schriftelijk huurcontract bij wet verplicht. Dat contract moet het type huurwoning vermelden, de huurprijs, het bedrag van de nevenkosten, de duur van het contract, het bedrag van de huurwaarborg, de staat van de woning en eventueel de huisregels. Aarzel niet om het contract door een professionele persoon te laten lezen voor u tekent Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om vooraf te informeren welke stappen u moet ondernemen als u een tweede termijn wilt. Als de eigenaar bereid is om het contract te verlengen, vraag hem dan om dat op te nemen in het contract. De beschrijving van de staat van de verschillende kamers moet op papier worden gezet en door beide partijen ondertekend. Ze moet zo nauwkeurig mogelijk gebeuren om mogelijke onaangename verrassingen aan het eind van de huurtermijn te voorkomen. Weet ook dat de huurwaarborg - die wordt door de eigenaar gebruikt in geval van beschadiging van het goed - één, twee of drie maanden huur kan bedragen. Het beste is dus als u die som op een geblokkeerde rekening stort. Als u ze cash betaalt, vergeet dan niet een bewijsje te vragen. Als er geen schade is, moet u de waarborg volledig terugkrijgen.

5. Goed verzekerd ?

Het afsluiten van een woningverzekering is warm aanbevolen en wordt over het algemeen ook in het huurcontract geëist. Door dit type verzekering bent u verzekerd in geval van brand, waterschade, glasbreuk, natuurrampen en schade veroorzaakt door storm of hagel, alsook voor schade berokkend aan derden, en dat als huurder van het pand én als eigenaar van de inboedel... Vraag inlichtingen bij uw verzekeringsmaatschappij: de woningverzekering van de ouders is soms ook geldig voor het kot van de kinderen.

Auteur: Aurélie Bastin, journaliste ViVio