Antioxidanten verminderen de kans op kanker

Waar vandaan: Gezond Leven > Dossier Het krachtigste uit de natuur > Antioxidanten > Vermindt de kans op kanker

Antioxidanten verminderen de kans op kanker

Gelukkig heeft het menselijk organisme meerdere verdedigingsmechanismen (antioxidanten) ontwikkeld met verscheidene trappen bestaande uit, bijvoorbeeld, enzymen en kleine moleculen die vrije radicalen vangen of neutraliseren.

Naarmate men ouder wordt, neemt de endogene productie van lichaamseigen antioxidanten af waardoor het lichaam meer blootstaat aan de schadelijke effecten van de ROS. Wanneer er een overgewicht is van vrije radicalen tegenover antioxidanten, spreekt men van “oxidiatieve stress”.

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat oxidatieve stress aan de basis ligt van verscheidene degeneratieve ziekten ondermeer kanker, een proces dat in het grootste aantal gevallen ouderdomsgebonden is.

Inname op lange termijn van een voeding rijk aan antioxidanten is wenselijk. Indien dit om één of andere reden niet lukt, alsook bij veroudering, is het innemen van supplementen aan te bevelen.

Zeer sterke antioxidanten, afkomstig uit de plantenwereld, zijn catechines (voornamelijk EGCG) in groene thee, isothiocyanaten (PEITC) in waterkers, curcuminoïden (vooral curcumine) in geelwortel en isothiocyanaten (sulforafaan) in broccoli. Hierbij dient opgemerkt te worden dat elke bioactieve stof zijn bijzondere eigenschappen heeft, die nog versterkt worden door het harmonisch samenspel onderling (synergie).

 

 

Bron: Vitanza HQ

Auteur: Dr. ir. Eric De Maerteleire