Waar vandaan: Vrije Tijd > Mode > Kleuradvies

Kleuradvies

Kleur is … Mode-advies op maat

Je hebt het waarschijnlijk ook al aan de hand gehad. Je kocht een kledingstuk dat op het eerste gezicht zo aantrekkelijk en geschikt leek, en toch heb je het nog nooit of slechts één enkele keer gedragen. Ieder heeft er dus belang bij op de hoogte te zijn van je ideale kleuren en tinten. Als je eenmaal weet wat je goed staat, geeft dit zelfvertrouwen en zekerheid.

Een kleurenanalyse bestaat in hoofdzaak uit 4 seizoenstypes :

  • Het Lentetype
  • Het Zomertype
  • Het Herfsttype
  • Het Wintertype

Elk seizoenstype heeft verschillende typische kenmerken. Je karakter wordt geschetst en gebaseerd op de gevoelswaarde die we aan de kleuren schenken. Hoe herken je de verschillende types? Je kan je type bepalen aan de hand van 3 voorname uiterlijke kenmerken. o.a.

  • Je ongebruinde huidskleur,
  • je natuurlijke haarkleur en
  • je oogkleur.

Je kan bij jezelf nagaan tot welk type je behoort, zet jezelf met ontblote schouders en ongeshminkt aangezicht voor de spiegel. Let wel! In geval van gekleurd haar let je best enkel op ogen en huid en bedek dus je geverfde haar. Neem enkele totaal verschillende kleuren uit je kleerkast, en houd deze net onder het aangezicht. Merk op welk een kleurverandering er op je gelaat zichtbaar is op het moment dat je met die kleur je hals bedekt. Kijk niet naar de doek zelf : Wordt je huid vaal? Vallen je ogen dicht? Worden rode vlekjes of pukkeltjes meer zichtbaar? Indien je op deze vraagjes ja hebt geantwoord dan is deze een verkeerde kleur voor jou. Probeer dit met meerdere kleuren want door te vergelijken zal steeds meer duidelijk worden tot welk kleurtype je behoort. Bij de juiste kleuren heldert je gelaat op en je hebt een frisse uitstraling. Het is ook aangeraden een tweede of derde persoon te raadplegen, aangezien je meestal de types beter kunnen bepalen bij iemand anders dan bij jezelf.

Bepaalde kleuren kunnen gedragen worden door alle types. Eenheidskleuren worden ze genaamd. -eierschaal of gebroken wit -zeegroen -licht- tot middenvioletblauw (=korenbloemblauw) Deze kleuren zijn dus zeer geschikt voor uniformen.Echt wit of zwart kunnen eigenlijk enkel gedragen worden door het wintertype. De overige types kunnen dit enkel dragen in combinatie met andere kleuren uit hun gamma en liefst niet in direct gelaatscontact.

Het Lentetype

Kenmerken:

Zij geven de indruk met volle teugen van het leven te genieten. Het levendige, weetgierige en montere karakter weerspiegelt zich in ieder lentetype.
De lentetypes bruinen slecht en onregelmatig. Ze blozen gemakkelijk als ze zich opwinden. De haren zijn peper en zout, nooit van nature as- of platinablond. Ze hebben meestal grijsblauwe, grijsgroene, of goudbruine ogen.

Bekende Lentevrouwen en -mannen:

Marilyn Monroe, David Bowie

Je kleurenpalet is warm en helder: Bloeit op in de rijke, volle kleuren van het voorjaar.
Het lentetype heeft levendige kleuren nodig. Van ivoor tot abricoos met accenten van hemelsblauw, groen, of helder rood. Denk bij het winkelen aan helder, warm en pittig. Nooit gedempt en niet donker!
De lentekleuren ontstaan door vermenging van de hoofdkleuren met een warme gele kleur. Voorjaarskleuren zijn zeer licht en blijven helder door die geelbasering.

Metaal

Jouw metaal is goud.

Parfum

Je parfumkeuze is eerder bloemig, fris of citrusfris. (Grondstoffen: bloemen als jasmijn, hyacint, lelietje van dalen, … , amber, fruit, kruiden, hout, muskus)
Ivoor, lichtbeige, licht tot middengrijs, goudbruin, lichte honingkleur, helder lichtmarine, licht koningsblauw, violet, turkoois, licht zeegroen, helder geelgroen van pastel- tot helgroen, lichtoranje, abrikoos, perzik, zalmkleur, koraal, helrood, helder goudgeel.
Zwart, zuiver wit, kleuren met een blauwe ondertoon, donkere en gedempte kleuren.

Het Zomertype

Kenmerken:

Het zomertype is zacht, lieftallig, ongecompliceerd, gelaten en rustig. Het is een echte dame of gentleman. Ze omgeven zich graag met mooie dingen. Het zijn dikwijls vrienden voor het leven.
De huid is licht met een koele ondertoon. In de blauwe, groene, of hazelnootkleurige ogen van het zomertype ziet men vaak witte vlekjes. Het wit van de ogen is eerder crèmekleurig. Witblonde en asblonde mensen zijn bijna altijd zomertypes

Bekende Zomervrouwen en -mannen:

Linda Evans, Prinses Gracia, Paul Newman

Je kleurenpalet is koud en gedempt :
Schittert in de zachte, koele pastelkleuren van een zomerse regenboog.
Voor het zomertype zijn de pasteltinten en zachtgekleurde neutrale tinten bestemd. Denk aan blauw, roze en zacht als je gaat winkelen. Misschien geef je de voorkeur aan sprekende kleuren, maar je moet jezelf toch zien als iemand die meer uit is zachtheid dan op scherpe kontrasten.

De zomerkleuren zijn hetzelfde als de winterkleuren, maar sterk vermengd ( en dus gedempt) met blauw/grijs. Ze behouden een koel karakter. Typische zomerkleuren zijn bessenkleuren.

Metaal

Jouw metaal is zilver.

Parfum

En je parfumkeuze is poederig, bloemig met aldehyde (zuurstofvrijmakend). (Grondstoffen: rozen, narcissen, goudsbloemen, groene jaspis, vanille)
Gebroken wit, roze-beige, licht- tot donkerblauwgrijs, rozebruin, chocoladebruin, grijzig marineblauw, hemelsblauw, violetblauw, licht- tot middenblauw, pastel zeegroen, blauwgroen, roze pasteltinten, blauwrood, framboosrood, bordeaux, licht citroengeel, paars, lichtfuchsia, mauve, orchidee, lavendel.
Zwart, zuiver wit, geelbeige, goud, oranje, geelgroen. Alles met gele ondertoon vermijden.

Het Herfsttype

Kenmerken:

Het Herfsttype is georganiseerd en moedig, energiek en robuust. Het is een positieve, dynamische en levendige persoonlijkheid. Hun uitgangspunt is meestal: "Welk effect heeft dat op mij?". Afhankelijk daarvan nemen ze dan de passende beslissingen, vol zelfvrtrouwen, zonder twijfel en verder uitstel, zeker van het resultaat.

De huid van een Herfsttype is eerder bleek en heeft een goudkleurige ondertoon. Zij hebben meestal rood of bruin haar. (Let op! Sommige roodharigen zijn Lentetypes) Herfsttypes bruinen niet gemakkelijk maar ze behouden wel lang hun bruine kleurtje. Ze hebben ook vaak zomersproetjes. Hun oogkleur is groen, goud-bruin of donkerbruin tot topaas.

Bekende Herfstvrouwen en -mannen:

Sophia Loren, Robert Redford, Woody Allen, Prins Charles.

Je kleurenpalet is warm en gedempt : Straalt in de volle, warme aardekleuren van het herfstseizoen.
Van het herfsttype is het winkelen in dit seizoen het gemakkelijkst! Je kan zowel gedempte als heldere tinten dragen. Denk altijd aan de gouden ondertoon bij het winkelen.

De herfstkleuren zijn de met bruin/geel vermengde hoofdkleuren, zodat deze een donkere en gedempte uitstraling krijgen, maar desondanks blijven de kleuren zeer warm.

Metaal

Jouw metaal is goud.

Parfum

En je parfumkeuze is half Oosters en elegant. (Grondstoffen: bloemig, muskusachtig, houtachtig, kruidig)
Oesterwit, aardebeige, donkerbruin, koffiebruin, brons, mahonie, oudblauw, donkerviolet, turkoois, geelgroen, van limoengroen tot helgroen, olijfgroen, mosgroen, jade, woudgroen, oranje, perzikkleur, zalm, roest, oranjerood.
Zwart, roze, marine, grijs, blauwrood en alle ander kleuren met een blauwe ondertoon.

Het Wintertype

Kenmerken:

Het wintertype is berekend en voorzichtig, elegant en nobel. Gaan met humor door het leven. Autoriteit komt voor een wintertype vanzelf en vaak bekleedt het dan ook een leiderspositie.

Er is een groot contrast tussen haren, ogen en huid. De ogen vallen het eerst op, ze zijn contrasterend met de huid. De iris is duidelijk begrensd en contrasteert met het wit van de ogen. De huid van een wintertype kan sneeuwwit of olijfgroenig zijn. Wintertypes hebben meestal geen zomersproeten. Sommigen hebben toch een blosje op de wangen. Veruit de meeste wintertypes zijn donkerharig maar sommigen zijn ook wit-blond.

Bekende Wintervrouwen en -mannen:

Cher, Grace Jones, Prinses Caroline, Dustin Hoffman, Tom Selleck

Je kleurenpalet is koud en helder: Leeft op in de heldere, primaire en ijzige kleuren van de winter.
Het wintertype ziet er best uit in heldere kleuren en scherpe kontrasten. Streef naar een pittig uiterlijk en draag nooit gedempte en zachte kleuren. Als je aan het winkelen bent, denk dan aan zuiver, blauw en sprekend, kontrasterend, helder en heel licht.

Metaal

Jouw metaal is zilver.

Parfum

En je parfumkeuze is zwaar en Oosters. (Grondstoffen: Muskus, amber, sandelhout, patchouli, vanille, exotische vruchten)
Zuiver wit, zwart, grijs van heel licht tot heel donker, grijsbeige, marineblauw, koningsblauw, lichtblauw, turkoois, zuiver groen, smaragdgroen, lichtgroen, felroze, fushia, zuiver rood, helder citroengeel, diep paars, lichtviolet, klassiek lila.
Oranje, goud, roestbruin, perzik en andere bruintinten, …zijn taboe. Vermijd alle gedempte, saaie tinten.