Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Amazonegebied: De plantengroei

De plantengroei

In het Amazonegebied groeien ten minste 40.000 plantensoorten. Dat is de grootste diversiteit op aarde. Naast de enorme rijkdom aan soorten, valt ook het ontzagwekkende aantal planten op. Op 1 km² tropisch woud in het Amazonegebied kunnen we tot 90.790 ton levende planten aantreffen.

De planten en de bomen spelen een heel belangrijke rol in de regeling van het klimaat. Zij voeden ook de plaatselijke kringloop van het water. En daarnaast hebben zij een economisch en maatschappelijk belang.

De planten in het Amazonegebied hebben allerlei mechanismen ontwikkeld om zich te beschermen tegen insecten: ze hebben stevige bladeren, een hars- of latexlaagje, giftige stoffen, …

Bromeliacea

bromelia's

Sommige bromelia's groeien niet op de grond maar op andere planten. Het zijn epifyten. Zij vangen het regenwater en afval op in kelkvormige delen. Sommige dieren (boomkikkers, slakken) leggen daar hun eitjes in en hun jongen kunnen zich daar ook in ontwikkelen.

Palmbomen

palmbomenPalmbomen kun je herkennen aan hun specifieke vorm. Veel soorten palmen hebben een commerciële waarde (voor de fabricatie van bezems, hangmatten, halskettingen, zakken, …).
De murumuru-palm levert een olie die drie keer meer vitamine A bevat dan wortelen en ook nog talrijke andere voedingsstoffen.

 

 

 

Lianen

lianenLianen geven het tropisch woud een typisch uitzicht. Zij vormen ook een bron van voedsel en een "doorgangsweg" voor dieren.
Lianen kunnen van boven naar beneden groeien, maar ook van beneden naar boven. Sommige slingeren zich rond stammen en wurgen de bomen. Lianen groeien op alle soorten grond. De mensen gebruiken ze als voedsel, geneesmiddel, hallucinerend middel, vergif, bouwmateriaal,...

 

 

De kapokboom

kapokboomDe kapokboom kan tot 50 meter hoog worden en is een van de grootste bomen uit het Amazonegebied. Hij heeft stevige wortels, een gladde, grijsachtige stam en een brede kruin. Op de bovenste takken groeien veel epifyten en vanuit de kruin bungelen talrijke lianen naar beneden. Deze boom groeit aan de rand van het woud, op oevers en op vrijgemaakte terreinen waar hij het meeste licht kan opvangen. Hij verliest zijn bladeren in het droge seizoen. De kapokboom bloeit zelden, om de vijf à tien jaar. De geurende bloemen trekken vleermuizen aan. De zaden zitten in ovale vruchten die omgeven zijn door vezels die lijken op katoen. Zij helpen het zaad verspreiden door de wind. De kapokboom wordt gebruikt voor de productie van multiplex.

De brazilnotenboom

brazilnotenboomDe brazilnotenboom is een veel voorkomende boom die boven het bladerdek uitsteekt. Hij wordt tot 40 meter hoog en produceert grote vruchten die tussen 12 en 24 zaden bevatten: brazilnoten. Deze boom groeit in vloedbossen en in wouden met een harde bodem.

 

 

 

De mahonieboom (Swietenia macrophylla)

mahonieboomDe mahonieboom wordt al eeuwenlang gebruikt voor het vervaardigen van hoogwaardige houtproducten. Door het mooie, harde hout heeft deze soort een grote waarde in de houthandel.

 

 

 

 

 

Bron: WWF