Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Amazonegebied: De ontbossing

De ontbossing

Het Amazonewoud is heel snel aan het verdwijnen. Tussen 2000 en 2005 is in Brazilië alleen al 17.000 tot 27.000 km² tropisch woud per jaar verdwenen.

grafiek : ontbossing in het Amazonegebied

In Brazilië is al meer dan 17% van het tropisch Amazonewoud verloren gegaan. In 2020 zal 25% van het oorspronkelijke Braziliaanse Amazonewoud verdwenen zijn.

kaart : ontbossing van het Amazonegebied

Er wordt vooral sterk ontbost in de buurt van steden, wegen en rivieren. Op terreinen in privébezit mag 20% van het tropisch woud legaal worden gekapt.

Gevolgen van de ontbossing:

  • Verlies aan biodiversiteit: soorten verliezen hun habitat (of kunnen niet meer leven in kleine overblijvende delen van het woud). De populaties worden kleiner en sommige verdwijnen volledig.
  • Aantasting van de habitat: nieuwe wegen leiden tot een versnippering van het woud. De kleine gebieden die zo ontstaan, zijn gevoeliger voor droogte en voor brand.
  • Klimaatverandering: aangezien er minder bomen zijn, nemen de wouden minder CO2 op. Tegelijk wordt CO2 uitgestoten als gevolg van het verbranden van bomen.
  • Verlies van water: door de ontbossing vermindert de hoeveelheid water die de bomen uitscheiden (evapotranspiratie).
  • Maatschappelijke impact: minder wouden = minder voordelen voor de mensen die van deze wouden moeten leven.

Oorzaken van de ontbossing:

Weetje
De ontwikkeling van de menselijke activiteiten in het Amazonegebied is gewoon een antwoord op de internationale vraag naar onbewerkte producten. Zo is er bijvoorbeeld een duidelijk verband tussen de uitvoer van Braziliaanse runderen en de financiële markten en de positie van de real, de Braziliaanse munteenheid. Wanneer de real devalueert, stijgt de prijs van het rundvlees, waardoor de veetelers aangemoedigd worden om hun weilanden uit te breiden. Wanneer de prijs van het rundvlees in dollars daalt, wordt de uitvoer meer concurrentieel op de internationale markten. Als de real weer sterker wordt, moeten de veetelers strijd leveren om hun marktaandeel te kunnen behouden.

 

Bron: WWF