Een aangepaste leefomgeving creëren

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgen vrijwaren> Preventie > Aangepaste leefomgeving

Een aangepaste leefomgeving creëren

Uit verschillende enquêtes blijkt dat bejaarden zeer sterk gehecht blijven aan hun thuisomgeving, ook al kunnen ze zich niet meer volledig zelf behelpen. Om aan die behoefte te voldoen, zijn vaak aanpassingen nodig aan de woning. Kwestie van valpartijen te voorkomen, vermits dit de meest voorkomende dodelijke ongevallen bij 60-plussers zijn.

Beter voorkomen?

De meeste ongevallen bij bejaarden gebeuren in en rond het huis (tuin, garage, bijgebouwen, toegangswegen, ?). Dat is normaal, want ze brengen er het grootste deel van hun tijd door. Sommige kamers kunnen echter valstrikken herbergen. Dat geldt voor de woonkamer, de eetkamer en de slaapkamer, de belangrijkste woonvertrekken. Maar ook de trap en de badkamer zijn niet zonder gevaar. ?Voorkomen is beter dan genezen?, luidt het in de volksmond. Aarzel dus niet om de nodige aanpassingen voor te stellen. Het is daarbij niet de bedoeling ouderen een deel van hun autonomie af te nemen, maar ervoor te zorgen dat ze hun levenskwaliteit zo lang mogelijk kunnen behouden in hun vertrouwde omgeving! Het is dus zinloos om alles in één dag te willen veranderen: pak de zaken geleidelijk aan, bijvoorbeeld als er andere werken moeten gebeuren.

Valse vrienden

Kamerbreed tapijt wordt vandaag meestal afgeraden, maar bij bejaarden ligt dat toch anders. Parket-, tegel- en andere linoleumvloeren kunnen zich immers omvormen tot een echte ijsbaan. Een kamerbreed tapijt gaat niet alleen slippartijen tegen, maar vangt ook de schok op bij valpartijen. Denk er ook aan om alle tapijten, en zeker het beddenkleedje, aan de grond te bevestigen met kleefband.

Neem alle ?valse vrienden? weg op plaatsen waar u geregeld langskomt: een bloempot op een ongelukkige plaats, een elektrische draad die op de grond ligt, een klein meubel, ? Pas niet alleen de inrichting aan, maar ook de verlichting! Schaduwzones bevorderen valpartijen, dus kunt u beter verschillende lichtbronnen installeren dan het bij één enkele plafondlamp te houden. Dat is bovendien ook een goede manier om personen die niet meer zo goed zien, niet te verblinden. Kies indien mogelijk voor vrij grote schakelaars met een controlelampje, dat goed opvalt in het donker, of plaats anders fluorescerende plaatjes.

Aangepast materiaal

Het is niet altijd vanzelfsprekend om aan een aangepaste huisinrichting voor bejaarden te denken! Voor nuttig advies kunt u terecht in speciaalzaken en bij uw ziekenfonds. Langs de trap, in de badkamer en in de toiletten lijken een leuning of steunstangen een absolute must om valpartijen te voorkomen en zich zo nodig te kunnen rechttrekken. In de slaapkamer kan ook een stevig nachttafeltje daar dienst voor doen.

Tot slot nog iets over veiligheid. Installeer thermosstatische mengkranen, om brandwonden te vermijden. Vervang toestellen op gas door elektrische toestellen die uitgerust zijn met controlelampjes. En deel uw kasten goed in, zodat u alle nuttige voorwerpen binnen handbereik houdt. Op die manier moeten senioren bijvoorbeeld geen evenwichtskunsten te vertonen op een krukje. Haal ook een draadloze telefoon in huis, want dit is een nuttig ding in noodsituaties?

Auteur: Sabine Dupont, Journalist Vivio