Wettelijke Vlaamse Zorgverzekering

Waar vandaan: Wonen & Zorg > Dossier Thuis wonen kan niet, wat nu? > Uw zorg verzekerd > Wettelijke Vlaamse Zorgverzekering

Wettelijke Vlaamse Zorgverzekering

De Vlaamse Zorgverzekering is een wettelijk verplichte, bijkomende verzekering voor personen woonachtig in Vlaanderen die op 1 oktober 2001 van start ging.

Wie in Brussel woont kan vrijwillig aansluiten. In Wallonië bestaat de zorgverzekering niet.

De zorgverzekering voorziet een tegemoetkoming in de niet-medische kosten van personen met een verminderd zelfzorgvermogen.


Wat is een zorgkas?

U sluit zich aan bij één van de erkende zorgkassen en betaalt jaarlijks uw bijdrage via uw zorgkas.

De zorgkassen staan in voor de dagelijkse werking van de zorgverzekering. Ze werden opgericht door de ziekenfondsen en door verzekeringsmaatschappij DKV Belgium.
Het Vlaams Zorgfonds heeft ook een (openbare) Vlaamse Zorgkas opgericht.


Wat is het Vlaams Zorgfonds?

Het Vlaams Zorgfonds is het overkoepelend orgaan van de Vlaamse Zorgverzekering bij de Vlaamse overheid. Ze staat in voor het beheer van de zorgverzekering: ze erkent, subsidieert en controleert de zorgkassen. Ze beheert tevens de reserves die met het oog op de vergrijzing na 2010 aangelegd worden.


Wie is bijdrageplichtig?

De aansluiting is verplicht voor iedereen die in Vlaanderen woont vanaf het jaar dat men 26 jaar wordt.

De inwoners van Brussel kunnen vrijwillig aansluiten bij een Zorgkas. Let op: bij een aanvraag voor tegemoetkoming zal wel rekening gehouden worden met de duur van de vrijwillige aansluiting in de Zorgkas. Wie laattijdig aansluit, krijgt een wachttijd.

Wie jonger is dan 26 jaar moet geen bijdrage betalen maar kan wel de tussenkomst genieten!


Wanneer moet ik mij aansluiten?

  • U moet zich aansluiten in het jaar dat u 26 jaar wordt: u moet betalen voor 1 juli
  • Bent u ouder dan 26 en verhuist u van het buitenland, Brussel of Wallonië naar Vlaanderen? Dan kunt u zich binnen 6 maanden nadat u in Vlaanderen bent komen wonen bij een zorgkas naar keuze aansluiten.


Hoeveel bedraagt de bijdrage?

De jaarlijkse bijdrage bedraagt 25 euro per persoon. Eén uitzondering op deze regel: zij die een verhoogde tegemoetkoming genieten bij het ziekenfonds (WIGW- of Omnio-statuut) betalen slechts € 10.

Let op: men moet recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming op 1 januari van het jaar voorafgaand aan het jaar van de betaling van de bijdrage (dus de personen die op 1 januari 2010 recht hadden op de verhoogde tegemoetkoming betalen 10 euro voor 2011).

Wie heeft recht op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming?

  • De WIGW’s (weduwen, wezen, invaliden en gepensioneerden van wie het inkomen een bepaalde inkomensgrens niet overschrijdt) en hun personen ten laste.
  • Gerechtigden op een leefloon en hun personen ten laste.
  • Gerechtigden op een inkomensgarantie voor ouderen en hun personen ten laste.
  • Mindervaliden met een tegemoetkoming voor personen met een handicap en hun personen ten laste.
  • Gezinshoofden en alleenstaanden, ouder dan 50 jaar, meer dan 1 jaar werkloos met een werkloosheidsvergoeding, en van wie het inkomen een bepaalde inkomensgrens niet overschrijdt, en hun personen ten laste.
  • Personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming in het kader van de ziekteverzekering op basis van het OMNIO-statuut. Dat zijn personen van wie het bruto belastbaar gezinsinkomen beperkt is.


Hoe sluit ik me aan?

U sluit zich aan bij de Vlaamse Zorgverzekering door lid te worden van 1 van de 7 erkende zorgkassen:

Zorgkas DKV Belgium vzw
Bischoffsheimlaan 1-8
1000 Brussel
Tel 02/278 23 45
Fax 02/278 23 60
Mail: zorgkas@dkv.be

De zorgkas van uw mutualiteit

Of de Vlaamse Zorgkas

Van zodra u uw eerste bijdrage betaalt, bent u aangesloten bij de Vlaamse Zorgverzkering. De volgende jaren zal de zorgkas waarbij u zich aangesloten hebt u jaarlijks uitnodigen om de verschuldigde bijdrage te betalen.

Heeft u zich na verloop van tijd niet vrijwillig aangesloten, dan wordt u automatisch ambtshalve aangesloten bij de Vlaamse Zorgkas.


Wat als ik wil veranderen van zorgkas?

Veranderen van Zorgkas kan door bij een nieuwe zorgkas naar keuze een mutatieformulier in te vullen. De nieuwe zorgkas stuurt de vraag tot mutatie door naar de huidige zorgkas.

Let op: muteren kan slechts 1 maal per jaar. Een mutatie die voor 5 december wordt aangevraagd, gaat in op 1 januari volgend jaar.


Kan ik bij 2 zorgkassen tegelijk aangesloten zijn?

U kan niet bij twee zorgkassen tegelijk aangesloten zijn.

Wanneer het Vlaams Zorgfonds registreert dat u door twee zorgkassen als lid wordt gemeld, wordt uw lidmaatschap automatisch toegewezen aan die zorgkas waar u uw eerste bijdrage het vroegste betaalde. De andere zorgkas moet uw lidmaatschap stopzetten en de ontvangen bijdrage(n) terugbetalen.


Wanneer moet ik de jaarlijkse bijdragen betalen?

Sinds 2006 moet uw ledenbijdrage op uiterlijk 30 april van het jaar op de bankrekening van de zorgkas staan. Let wel: bepaalde groepen van personen moeten op een ander tijdstip betalen:

  • Personen die 26 jaar worden in het lopende jaar moeten betalen vóór 1 juli.
  • Personen die pas in Vlaanderen of in Brussel zijn komen wonen moeten betalen binnen 6 maanden nadat ze in Vlaanderen of Brussel zijn komen wonen.


Wat zijn de sancties bij niet-betalen?

  • Boete
    Wie 3 bijdragen niet, onvolledig of te laat betaalt krijgt een administratieve boete van 10 keer de jaarpremie.
    Sinds 2010 geldt volgende regeling: Alvorens men effectief een boete  van 250 euro of 100 euro opgelegd krijgt, krijgt men nog éénmalig de kans om de achterstallige bijdragen boetevrij te betalen.
    Wanneer men minstens 3 openstaande ledenbijdragen heeft (inclusief huidige jaar) zal de zorgkas waarbij men aangesloten is een aangetekend schrijven sturen. De zorgkas moet deze brief voor 31 maart versturen, en de burger heeft tijd tot 30 april om de achterstallen te betalen.
    Betaalt men voor 30 april, dan wordt geen boete opgelegd. Heeft men na 30 april nog steeds 3 bijdragen niet (vollledig) betaald, dan zal het Vlaams Zorgfonds een geldboete opleggen.
  • Schorsing
    Per jaar dat u de bijdrage na 31 december betaalt, loopt u een wachttijd van 4 maanden op. Concreet betekent dit dat wanneer u zorgbehoevend wordt en een aanvraag voor tegemoetkoming doet, u per jaar dat na 31/12 betaald werd 4 maanden extra moet wachten op de eerste uitbetaling.


Wat als u in Wallonië woont, of als de wettelijke zorgverzekering niet volstaat voor u?
Dan biedt DKV Belgium u haar aanvullende zorgverzekering aan. In de aanvullende zorgverzekering gaan de uitkeringen van 250 tot 2000 euro per maand, afhankelijk van de gekozen formule. Voor meer info kan u terecht op zorg@dkv.be.

Meer weten over de DKV Zorgverzekering?
Contacteer ons voor meer informatie.

Wat als u zorgbehoevend wordt? Wie zal voor u zorgen? Wie zal uw zorg organiseren? Wie zal het betalen? Het antwoord op uw vragen: Zorgverzekering DKV. Meer info op www.dkv.be . DKV: de beste zorgen, levenslang.