Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoe boekweitpannenkoeken bakken liefst op grootmoeders wijze ?

Boekweitpannenkoeken op grootmoeders wijze zullen nu nog moeilijk realiseerbaar zijn.

Voor het oude – grootmoeders- recept neemt men ongeveer evenveel gewone witte bloem als boekweitmeel.

Voor 500 gram bloemmengsel neemt men ongeveer 1 liter botermelk. Daarmee roert men een deeg. Meestal worden er ook enkele eieren bij gedaan , een drietal is voldoende. Dit deeg laat men een nacht in de kelder rusten Daardoor ontstaat een spontane gisting.

De pannenkoeken worden ’s morgens dan gebakken in spekvet. Dikwijls met stukken vet, gezouten spek er in gebakken. ( Spekpannenkoeken )

Ze worden gegeten, koud of warm overgoten met bruine kandijsiroop of met Luikse stroop besmeerd.

De koeken werden zelfs als broodbeleg gebruikt tussen...de boterham.

Het huidige botermelk is niet meer hetzelfde als destijds, dus bovenstaand recept zal niet meer lukken, tenzij men ergens echte botermelk vindt! Karnemelk of botermelk is dus het product dat overblijft na het karnen van boter. Het commercieel product dat nu verkocht wordt als karnemelk is een gefermenteerd melkproduct...

Nu, kan men 250 gram gewone bloem en 250 gram boekweitmeel gebruiken. Eén liter melk en 40 gram gist,opgelost in wat lauwe melk. 5 Eieren en een koffielepel zout.

Roer hiervan een deegje en laat dit ongeveer een uur rusten ( rijzen ) op een warme plaats.

Er nadien op de gewone manier pannenkoeken van bakken, met (vet) spek indien gewenst.

Telkenmale de pan insmeren, liefst met spekvet !


Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :